⏯️ Ponts torna a celebrar la festa del Ranxo amb èxit de participació

ACN
Publicat: 
01-03-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Ponts torna a celebrar la festa del Ranxo amb èxit de participació
  • ⏯️ Ponts torna a celebrar la festa del Ranxo amb èxit de participació
  • ⏯️ Ponts torna a celebrar la festa del Ranxo amb èxit de participació

Ponts (Noguera) ha recuperat aquest dimarts la festa del Ranxo, amb la qual la localitat tanca el gruix dels actes de Carnaval. Les 58 calderes on es preparen entre 10.000 i 12.000 racions d'aquest àpat típic d'hivern han deixat enguany l'avinguda Font de Valldans per traslladar-se, uns metres més enllà, a la plaça del Portalet. D'aquesta manera, es busca que els assistents a la celebració tinguin més espai i, per tant, no es produeixin tantes aglomeracions. A banda del canvi d'ubicació, la resta s'ha organitzat de la mateixa manera que abans de la pandèmia, després que l'any passat s'hagués d'adaptar la festa a un format virtual i més reduït. A més de poder-se endur el ranxo en una olla, el plat també es serveix als restaurants del poble.

La cap de cuina del Ranxo de Ponts, Rosa Boix, ha destacat que la preparació de l'àpat manté el sistema i conté els mateixos ingredients que en edicions anteriors. També ha dit que l'emplaçament d'enguany és provisional i que la idea és tornar a l'anterior ubicació un cop passi la situació sanitària actual. Tot i que enguany les temperatures i el sol han acompanyat la celebració, Boix ha recordat que es tracta d'un plat calòric d'hivern fet, entre d'altres, amb pollastre, porc, patates, cigrons i arròs i que, tradicionalment, servia perquè la població més humil pogués afrontar millor el període de quaresma.

De fet, la preparació d'aquesta típica escudella es remunta, com a mínim, a l'any 1875. Una de les seves particularitats està en la seva cocció, ja que es fa mitjançant foc de llenya i amb olles d'aram, el que li aporta un gust diferent. Per la seva banda, l'alcaldessa de Ponts, Solés Carabasa, ha valorat molt positivament que la festa hagi pogut recuperar enguany la presencialitat. En aquest sentit, ha dit que tot plegat indica que suposa que la pandèmia està quedant "enrere" i que s'està recuperant una "certa normalitat" en el dia a dia de la població.

Comparteix

També t'interessarà