Postures habituals que perjudiquen la nostra salut i potser no sabies
Tal com ens expliquen els experts de Vithas, hi ha postures i moviments que realitzem de manera habitual que poden ser perjudicials per a la nostra salut si es mantenen durant molt de temps. Encara que no ens passi res si les fem puntualment, l'ús prolongat d'aquestes postures pot tenir conseqüències negatives.
La postura mentre dormim
La postura que adoptem al dormir no només afecta l'esquena, sinó també la qualitat del son i el nostre rendiment al dia següent. Dormir boca avall (en decúbit prono) ens obliga a girar el coll, creant un estrès continu a la columna cervical, que pot desencadenar dolors cervicals i lumbàlgies. A més, la curvatura lumbar es veu afectada, i això pot comportar tendinitis i altres trastorns musculoesquelètics que poden aparèixer a llarg termini.
La millor manera de dormir és de costat, col·locant un petit coixí entre les cames per mantenir la columna vertebral alineada i evitar tensions. Això també facilita la respiració i ajuda a prevenir les apnees. També és important triar bé el coixí, de manera que permeti que les cervicals es mantinguin alineades amb la resta de la columna.
Com ens ajupim per agafar objectes del terra
Una altra postura habitual que perjudica la nostra salut és la manera com ens ajupim per recollir objectes del terra. Sovint, flexionem el tronc cap endavant a l'alçada de la cintura, sense doblegar les cames. Aquest moviment elimina les curvatures naturals de la columna, sobretot la lordosi lumbar, cosa que augmenta la pressió sobre les vèrtebres i els discos intervertebrals. Això pot provocar lumbàlgies agudes i, a llarg termini, lesions discals, com protusions o hèrnies.
La manera correcta d'ajupir-se és separar lleugerament les cames per tenir una base de suport més àmplia, apropar-se al màxim a l'objecte que es vol recollir i doblegar els genolls. Mentre ens aixequem, hem de contraure els músculs abdominals per donar estabilitat al tronc i repartir la càrrega correctament. És important mantenir l'objecte el més a prop possible del cos, evitar inclinacions cap endavant o rotacions del tronc i mantenir sempre l'esquena recta.
Ús abusiu de mòbils i ordinadors
L'ús prolongat de dispositius tecnològics com mòbils i ordinadors pot ser molt perjudicial per a la salut. Pot provocar problemes com insomni, ansietat i fins i tot trastorns físics com inflamacions o processos artrítics. Per exemple, l'ús constant dels mòbils fa que fem moviments repetitius, sobretot amb els polzes, cosa que pot derivar en lesions als tendons, com tendinitis. Amb les tauletes, aquests moviments repetitius els fem amb el dit índex, i també poden causar tendinitis en aquest dit.
A més, quan utilitzem els mòbils o ordinadors, hem de tenir molta cura amb l'ergonomia. Mantenir una postura incorrecta, amb el coll flexionat cap endavant de manera continuada, pot causar dolors cervicals i mal de cap. L'ús excessiu del ratolí també pot provocar la compressió del nervi medià del canell, causant el síndrome del túnel carpià, que es manifesta amb formigueig i entumiment dels dits polze, índex i mig, així com una sensació de debilitat.
Per evitar aquests problemes, és fonamental seguir una bona higiene postural, mantenint una correcta alineació entre l'esquena i el coll. Hem de recolzar bé l'esquena a la cadira, mantenir els muscles relaxats i col·locar els colzes en angle recte. També és recomanable limitar el temps que passem davant dels dispositius, fer pauses freqüents i realitzar estiraments per alleugerir la tensió muscular.
Conclusió
Adoptar postures incorrectes durant llargs períodes pot afectar greument la nostra salut. És important prendre consciència d'aquests hàbits i corregir-los, per tal d'evitar problemes musculars i articulars a llarg termini. Uns senzills canvis posturals i la pràctica regular d'exercicis d'estirament poden ajudar-nos a mantenir una millor qualitat de vida i evitar sobrecàrregues no desitjades.