Premi al cel d'Aigüestortes

REDACCIÓ
10-08-2018
  • Premi al cel d'Aigüestortes

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici −que inclou deu municipis de quatre comarques lleidatanes− ha aconseguit el certificat internacional de reserva i Destinació Turística Starlight per la qualitat del seu cel nocturn i els baixos nivells de contaminació acústica. El reconeixement de la Unesco, que només tenen 21 destinacions i deu reserves a tot el món, arriba després de finalitzar les auditories dutes a terme per la Fundació Starlight a mitjans de juny per garantir la integració de les infraestructures i activitats del parc en la naturalesa nocturna. Diumenge vinent al matí els jardins de la Casa Matter, a la Central de Capdella, acolliran un acte per presentar oficialment l’acreditació.

Segons va explicar la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes, Mercè Aniz, ja s’ha dissenyat un pla d’actuacions futures, com podria ser incrementar la formació dels monitors a les sortides d’observació del cel o la creació de productes específics d’astronomia. Així mateix, Aniz va destacar que “el certificat ajudarà a desestacionalitzar el turisme, ja que les activitats relacionades amb l’astronomia poden dur-se a terme durant tot l’any”, al mateix temps que va avançar el compromís dels municipis que formen part del projecte per minimitzar la contaminació lluminosa.

Les Destinacions Turístiques Starlight són llocs visitables, que gaudeixen d’excel·lents qualitats per a la contemplació del cel estrellat i que són especialment aptes per desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural. Per la seua part, les Reserves Starlight són més exigents i tenen com a funció preservar la qualitat del cel nocturn.

El Montsec, amb segell de la Unesco des de fa 5 anys

El Montsec ja va aconseguir el març del 2013 el segell Destinació Starlight al tenir unes condicions òptimes per a l’observació del cel nocturn. D’aquesta forma, la Fundació Starlight, avalada per la Unesco, va incloure en la destinació turística del Montsec un total de 24 municipis de la Noguera (18) i el Pallars Jussà (6). Fins aleshores només hi havia unes altres quatre destinacions al món que havien rebut aquest reconeixement: La Granadilla de Abona, a Tenerife; la reserva de Vallos de Leza, Jubera, Cidacos i Alhama, a la Rioja; La Palma; i Alqueva, a Portugal.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta