Premi a la pau a Colòmbia

J.G.M.
16-11-2019
  • Premi a la pau a Colòmbia
  • Premi a la pau a Colòmbia

Els premis Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’ajuntament de la capital del Pla i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han reconegut en la seua quarta edició l’economista colombià Henry Acosta Patiño per la seua tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia i ser un dels artífexs dels acords de pau firmats el 2016 entre el govern de Juan Manuel Santos i les guerrilles de les FARC, una gestió que va començar anteriorment durant el mandat d’Álvaro Uribe. Acosta va viatjar ahir fins a Mollerussa per recollir el guardó.

En el seu discurs, va assegurar que el diàleg és també la principal solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. Va afegir que en aquest procés, però, ha de fer-se “respectant la dignitat” de les dos parts i “no hi ha d’haver vencedors ni vençuts. Si s’espera que n’hi hagi un, llavors no hi ha cap possibilitat”, va remarcar. “Vaig estar catorze anys a l’ombra i portava missatges verbals de les FARC al president Uribe i després al president Santos. La pau va ser possible perquè vaig tenir la seua credibilitat i confiança”, va explicar. Per la seua part, l’alcalde, Marc Solsona, va destacar que els premis representen “una esperança per a la societat que és possible canviar les coses i que aquestes vagin millor”.

Acosta, nascut a la ciutat colombiana de Génova però criat a Cali, va treballar uns setze anys des de l’anonimat per aconseguir l’acord de pau entre el govern i la guerrilla de les FARC firmat el 26 de setembre del 2018, després de quatre anys de negociacions, un acord que va posar fi a 52 anys d’un conflicte intern. Tres anys després de l’acord, el que va ser facilitador va tornar a posicionar-se per atansar postures entre les FARC i el govern actual d’Iván Duque i culminar amb el compliment de l’acord al qual es va arribar llavors i que va plasmar al seu llibre El hombre clave.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...