Problemes per a la producció de cereals a Lleida per la sequera

REDACCIÓ
Publicat: 
16-01-2018
Actualitzat: 16-01-2018 9:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Problemes per a la producció de cereals a Lleida per la sequera

Els productors de cereals es troben a aquestes altures de la campanya amb problemes en molts casos greus que ja han convertit aquest en un any complicat a les finques de secà. Les pluges dels últims dies han arribat massa tard en el cas d’algunes parcel·les que s’han vist obligades a ressembrar, amb el sobrecost que això suposa, mentre que n’hi ha d’altres en les quals pràcticament descarten poder aconseguir una collita. Així ho explica el responsable del sector d’herbacis d’Unió de Pagesos, Santi Caudevila, que adverteix també dels efectes d’unes temperatures atípicament altes durant les últimes setmanes. “Necessitàvem fred el mes de desembre i també ara. És clau per al bon desenvolupament radicular, perquè la planta compti amb arrels grans que li atorguin la capacitat més gran possible d’absorció d’aigua i de nutrients”, explica.

Segons assenyalen dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, durant bona part del mes de desembre es van registrar temperatures màximes clarament per sobre de la mitjana històrica, amb dies atípics en què fins i tot es van vorejar els vint graus. Enguany cobrarà més importància si és possible el tipus de terres de les finques segons siguin el que els agricultors coneixen com a “més lleugeres o no”, ja que en les més rocoses la nascència del cereal és més primerenca, però pot presentar problemes de retenció d’aigua més endavant, mentre que a les més argilenques el cereal naix més tard però, alhora, és capaç de retenir millor la humitat.

Els cereals se situen en preus entre 15 i 20 euros per tona per sota dels costos

“Necessitem aigua i fred, perquè els vint litres que han caigut fins ara en algunes zones no són suficients, malgrat que als sembrats tardans s’aprecia una certa millora. En global, no obstant, en aquests moments puc dir que la situació no és gaire encoratjadora”, explica Caudevila. Per cultius, qualifica de desastrosa la situació de la colza, mentre que el sègol aguanta millor, en gran manera a causa de la seua rusticitat. En el cas de blats i ordis, la situació és dispar i depèn molt del tipus de terres.

Tot plegat en un moment en el qual les cotitzacions dels cereals continuen sense acompanyar els agricultors. Santi Caudevila calcula que en aquests moments els preus se situen entre 15 i 20 euros per tona per sota dels costos de producció. “Fa molt temps que els agricultors estan vivint del seu patrimoni”, denuncia el dirigent d’UP.

Comparteix

També t'interessarà