⏯️ Prop de 100.000 persones es llencen a la piscina en el 30è "Mulla't per l'Esclerosi Múltiple"
Prop de 100.000 persones s’han llençat avui a les piscines d’arreu de Catalunya per celebrar els 30 anys del “Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple”, una iniciativa solidària organitzada per la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), a la que s’han adherit més de 500 piscines.
Aquest any, el Mulla’t celebra el seu 30è aniversari, una efemèride especial que ha marcat la jornada. Als actes centrals de Barcelona, Girona, Reus i Gimenells (Lleida), les colles castelleres de Barcelona, Experxats de l’Estany, la Jove dels Xiquets de Valls i els castellers de Tortosa han aixecat castells dins la piscina per simbolitzar l’esforç que fan cada dia les 9.000 persones que viuen amb esclerosi múltiple a Catalunya, per afrontar el seu dia a dia.
El Club Natació Atlètic Barceloneta (CNAB) ha acollit l’acte central del Mulla’t a Barcelona, on diverses cares conegudes de l’àmbit polític, social i cultural han fet la tradicional capbussada solidària per l’esclerosi múltiple a les 12h, com Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya; la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà; Manel Balcells, conseller de Salut; Carles Campuzano, conseller de Drets Socials; Marta Villanueva, regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona; així com també la cuinera Ada Parellada, la meteoròloga Mónica Usart, les actrius Lloll Bertran i Anna Senan, i l’actor Octavi Pujades, entre d’altres.
El Mulla’t va començar amb 67 piscines i avui més de 500 piscines es mullen ja per l’esclerosi múltiple. Al llarg d’aquests anys s’han recaptat més de 5 milions d’euros que s’han destinat a la recerca de la malaltia i a donar suport a les persones i famílies que conviuen amb la malaltia. “En aquests 30 anys, el Mulla’t ha estat clau en la sensibilització sobre quina és la realitat de les persones que viuen amb esclerosi múltiple. Moltes persones ens han dit que gràcies a aquesta iniciativa es van atrevir a explicar-ho i han sentit el suport de la gent, dels seus veïns, i s’emocionen quan veuen que tot el poble es mulla per ells” ha explicat Rosa Masriera, directora de la Fundació Esclerosi Múltiple.
El Dr. Xavier Montalban, cap del servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), ha destacat que “després de 30 anys de Mulla’t i d’intensa activitat assistencial, docent i investigadora, ara podem afirmar que l’esclerosi múltiple ha sofert un canvi de 180º, de zero fàrmacs que teníem ara comptem amb setze tractaments, gràcies als quals hem canviat la història de la malaltia. Encara tenim molta feina per fer, hem de lluitar contra el fenomen de la neurodegeneració, i en aquest sentit l’ajuda de l’ administració i de la societat civil és imprescindible”.
També han volgut col·laborar en aquesta edició a través de les xarxes socials alguns rostres coneguts com els actors Cesc Casanovas, Jordi Rios i Quim Masferrer, els periodistes Toni Soler, Jair Dominguez, Joan Maria Pou o Carles Prats, i la influencer de cuina Maria Teresa Llauradó, que han animat als seus seguidors a mullar-se per l’esclerosi múltiple.
Quan l’EM avança
Els fons recaptats en aquesta iniciativa de la FEM es destinaran als diferents programes de suport que impulsa l’entitat per millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple, en aquelles fases més avançades. Tot i els diferents tractaments actuals, en molts casos la malaltia continua progressant i deriva a un estat d'EM avançada, que pot afectar de forma significativa el seu dia a dia.
En aquestes situacions és important poder donar suport a la persona cuidadora i potenciar la rehabilitació com a tractament eficaç. Alhora, des de la FEM es reclama poder comptar amb serveis socials per donar resposta al model d’atenció centrat en la persona i revertir l’infrafinançament existent de serveis d’atenció a la discapacitat física.
“La FEM té en compte les diferents necessitats de les persones cuidadores, i per això compta amb diverses iniciatives per orientar, assessorar i donar suport emocional, a més de la creació d’espais per la formació i informació d’aquestes persones per tal de millorar la seva qualitat de vida” explica Rosa Masriera.
Com participar al Mulla’t
A més de poder mullar-se presencialment a qualsevol de les piscines participants, els ciutadans poden “mullar-se” de forma virtual realitzant una donació amb l’adquisició dels productes solidaris d’aquesta iniciativa mitjançant la web oficial del Mulla’t (www.mullat.cat).
Arreu de Catalunya, s’impulsen també diferents iniciatives solidàries per col·laborar-hi. Alguns restaurants també “es mullen” i ofereixen un plat solidari amb l’esclerosi múltiple. Una altra opció per col·laborar amb el “Mulla’t” és a través d’ OleAurum, un oli solidari elaborat per petits productors catalans agrupats sota la marca Olis de Catalunya, que se sumen un any més a la iniciativa. Aquest oli es pot adquirir a les principals cadenes de supermercats, i per cada ampolla d’oli venuda fins el 31 de juliol, OleAurum destinarà un euro per l’esclerosi múltiple sense cap cost extra pel consumidor.
El “Mulla’t” és el segon acte solidari més multitudinari de Catalunya, que cada any s’organitza gràcies a la contribució d’empreses patrocinadores com la Fundació la Caixa, Olis de Catalunya, Almirall, Roche, Sanofi, Novartis, Nacex, Moventia, Forns Enrich, Biogen, Sandoz, Merck, Bristol Myers Squibb, Janssen, Nieves Família de Energias, Semon, Clínica Bofill, Hipra, y Symrise.