Protegir els medicaments de la calor durant l'estiu

REDACCIÓ
05-08-2020
  • Protegir els medicaments de la calor durant l'estiu

Les altes temperatures també poden afectar els medicaments, tot i que la gran majoria poder suportar la calor durant diverses setmanes. De tota manera, és important tenir cura amb la farmaciola, i conèixer si és necessari prendre mesures per protegir-los o no.
A continuació t'oferim una sèrie de dades i consells per la conservació dels teus fàrmacs.

A casa fa una calor horrible. Guardes tots aquells aliments que es puguin fer mal bé al frigorífic, mantens l'espai fresc amb un ventilador i procures cuidar-te de les altes temperatures. Però t'has oblidat dels medicaments que tens per casa, o aquells que portes sempre a sobre, encara que no ho sembli, també pateixen la calor. El primer consell per mantenir al dia l'estat dels nostres fàrmacs és consultar el prospecte i consultar la informació sobre el seu estat i conservació.

Els medicaments que sempre es conserven en fred. De 2 °C a 8 °C

Aquest tipus de medicaments, com pot ser la insulina han d'estar sempre conservats en un espai fresc, com ara ho és la nevera. És recomanable que a causa de les altes temperatures de l'estiu, un cop utilitzats estiguin fora del frigorífic el menys temps possible, i es tingui en compte la seva data d'obertura.

Menys de 25°/30 °C

Normalment entre 25° i 30° és la temperatura que recomanen els prospectes dels medicaments. Així i tot, proves de laboratori demostren que els fàrmacs es poden mantenir estables exposats fins a temperatures de 40° durant setmanes. Per tant aquest tipus de medicaments, no són un problema per l'increment puntual de temperatura que es produeix durant els mesos d'estiu.

¿Quins medicaments m'han de preocupar?

Els medicaments que requereixen més cura davant de la calor estiuenca són aquells que per la seva presentació i funció tenen una complexitat sensible a la calor. És el cas dels supositoris, òvuls vaginals i les cremes.
La calor altera els seus excipients (un supositori es fon, una crema es fa massa líquida). Si això ocorre, hauràs de desfer-te d'aquests fàrmacs, ja que l'alteració de la forma de presentació pot afectar les propietats del principi actiu que contenen.

Evita problemes llegint bé el prospecte per a saber quines temperatures suporten i guarda'ls lluny d'una font de llum i calor directa.
Mai (i menys quan la calor referma) has de deixar-los en qualsevol lloc. I per descomptat no has d'oblidar-te d'ells en el fons d'aquest necesser que baixes a la platja o en la guantera del cotxe.

Cuida bé dels teus medicaments, perquè ells puguin curar-te a tu.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?