Prova pilot per millorar la recollida selectiva al Pla d'Urgell

LLEIDACOM / Lourdes Farré
02-06-2021
  • Prova pilot per millorar la recollida selectiva al Pla d'Urgell

L'any 2020 s'aconseguia una recollida selectiva neta del 41% dels residus al Pla d'Urgell, un tant per cent que no s'adequa als objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea. Per aquest motiu, els municipis de Sidamon, Palau d'Anglesola i Vilanova de Bellpuig inicien una prova pilot d'obertura intel·ligent dels contenidors, mitjançant la identificació amb el telèfon mòbil o targeta, aquestes últimes subministrades per l'ajuntament de cada municipi. Ambdues opcions funcionaran amb un codi únic per habitatge o comerç.

Una prova pilot que en un futur es podrà estendre a altres pobles de la comarca, i que requereix la implicació dels veïns i veïnes perquè sigui un èxit.

Els municipis participatius volen aconseguir amb això augmentar la recollida selectiva i els índexs de reciclatge, reduir la quantitat de residus destinats a l'abocador, millorar la detecció d'incidències i l'eficiència de la gestió dels residus i al mateix temps, avançar cap a un sistema que permeti bonificar la taxa d'escombraries de les llars i comerços que separen bé els seus residus.

El sistema d'obertura intel·ligent implica el tancament dels contenidors de l'orgànica, envasos lleugers i rebuig, mitjançant un mecanisme d'obertura a través d'un lector NFC i Bluetooth lateral que incorporen els contenidors tancats. Per tal que els veïns/es del municipi puguin obrir-los, hauran d'acostar la targeta identificativa o el seu telèfon mòbil amb l'aplicació Civiwaste oberta al lector. Ambdues opcions estaran vinculades a cada domicili per mitjà d'un codi únic. Pel que fa als comerços, només podran utilitzar l'opció de la targeta.

Un cop feta la lectura del codi, la tapa del contenidor es desbloquejarà per tal de poder dipositar la brossa en el seu interior. Per últim, només caldrà tancar la tapa del recipient intel·ligent.

Els contenidors de vidre i els de paper seguiran oberts, però ara amb la boca reduïda per evitar que s'hi dipositin residus que no pertoquen.

Aplicació Civiwaste

Civiwaste és una aplicació mòbil que permet la comunicació directa entre la ciutadania i el Consell Comarcal, a través del registre amb el codi únic d'habitatge proporcionat anteriorment per cada ajuntament. Representa un canal comunicatiu, que té l'objectiu de compartir informació sobre la gestió dels residus al municipi i fomentar bons hàbits de reciclatge. Amb Civiwaste el ciutadà no només podrà obrir la tapa per tirar la brossa de manera àgil i còmoda, sinó que també podrà consultar el seu registre d'ús dels contenidors de reciclatge, notificar incidències en aquests, consultar informació sobre la deixalleria mòbil i el servei de recollida de voluminosos, i sol·licitar la seva targeta identificativa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?