Proves del Sistema EGNOS a l'Aeroport de Lleida-Alguaire per a vehicles aeris no tripulats

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
12-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Proves del Sistema EGNOS a l'Aeroport de Lleida-Alguaire per a vehicles aeris no tripulats
    Peu de foto: 
    EHang enlairant-se a l'aeroport d'Alguaire

L'Aeroport de Lleida-Alguaire està realitzant aquesta setmana proves per integrar el sistema EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System) en vehicles aeris no tripulats. Aquest sistema, desenvolupat per l'Agència Espacial Europea, augmenta la precisió i fiabilitat dels GPS, millorant així la navegació aèria. Les proves s'estan duent a terme amb una aeronau de l'empresa xinesa EHang, que va inaugurar l'octubre passat la primera base de vehicles aeris autònoms d'Europa a Alguaire. Durant les proves, l'aparell s'enlaira entre 3 i 4 vegades al dia per recopilar informació, amb l'objectiu de millorar la precisió dels drons per avançar cap al desplegament de la mobilitat aèria amb avions autònoms.

Aquestes proves formen part del projecte SAMVA de l'Agència Espacial de la Unió Europea, que té com a objectiu augmentar l'adopció de la tecnologia EGNOS en els serveis d'helicòpter i eVTOL. Les proves es realitzen amb el vehicle d'EHang EVTOL EH216-S, un taxi-dron sense conductor que pot transportar fins a dues persones i s'enlaira i aterra verticalment des del vertiport situat dins l'aeroport de Lleida-Alguaire.

Implementar el sistema EGNOS als drons permet definir rutes aèries preestablertes, garantint que la nau sempre compleix el recorregut assignat, cosa que en millora la seguretat. Això facilita el desplegament d'operacions de mobilitat aèria urbana en entorns més exigents, segons Ricardo Ortega, vicepresident d'EHang a Europa i Llatinoamèrica. L'objectiu final del projecte és demostrar que, amb la tecnologia actual, és possible desplegar una xarxa preestablerta d'aero-taxis, superant les restriccions de la normativa actual, que és molt exigent pel que fa a la circulació de naus aèries no tripulades.

Les proves, que es van iniciar la setmana passada i s'allargaran fins a aquest divendres, busquen assolir tres objectius principals:

  1. Habilitar les capacitats del sistema EGNOS a bord del vehicle no tripulat per proporcionar una guia de navegació precisa.
  2. Desplegar EGNOS a l'aeroport d'Alguaire i demostrar el seu suport a operacions aèries.
  3. Desenvolupar, provar en vol i validar els criteris de disseny d'un procediment de vol EGNOS.

Al projecte hi participen diverses entitats, incloent EHang, Aeroports de Catalunya, l'empresa catalana PildoLabs, l'empresa Eliance, l'associació ARC, l'operador ThalesAlenia Space i la Universitat Politècnica de Timisoara.

Aquestes proves representen un pas important cap al futur de la mobilitat aèria urbana, mostrant el potencial de les noves tecnologies per integrar vehicles aeris no tripulats de manera segura i eficient en l'espai aeri europeu.

Comparteix

També t'interessarà