PSC, Cs i PP veten la proposta de distingir els ferits de l’1O a Lleida

S.E.
Publicat: 
24-02-2018
Actualitzat: 24-02-2018 8:14
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • PSC, Cs i PP veten la proposta de distingir els ferits de l’1O a Lleida
  • PSC, Cs i PP veten la proposta de distingir els ferits de l’1O a Lleida

El PSC, Cs i PP van tombar al ple municipal de Lleida la moció conjunta presentada per PDeCAT, ERC, Crida i Comú que proposa la medalla de la ciutat als “que van patir la violència de l’1-O” i posar el nom d’1 d’Octubre a un carrer. L’edil no adscrita ex d'Unió Rosa Mari Salmeron -que ha passat aquesta setmana de les files del PDECAT a l'equip del govern municipal com a regidora d'Educació- es va abstenir i no va intervenir-hi. Així, la votació la va guanyar el "no" amb 14 vots, mentre que els favorables es van quedar amb 12.

La regidora socialista Montse Mínguez va argumentar que la van rebutjar “no pel fons, sinó per la forma”, perquè aquestes qüestions han de proposar-se en comissions. Ángeles Ribes (Cs) va considerar que la moció provoca “vergonya” i Joan Vilella (PP) va culpar Carles Puigdemont dels fets de l’1-O. Els proponents van defensar que l’1-O va ser “un acte pacífic trencat per actuacions policials violentes” i “una proesa de la ciutadania que els hereus de la dictadura franquista van reprimir amb força com els grisos”. També van criticar l'alcalde, Àngel Ros, per haver dit inicialment que la policia va actuar amb proporcionalitat i Ros va recordar que després va rectificar i va condemnar la violència de l’1-O.

Precisament, una estona abans del debat sobre aquesta moció, va interrompre el ple un grup de persones dels CDR de Lleida amb una pancarta on es llegia "Obeïu al poble". Van llegir un manifest en defensa de la República Catalana i després, van retirar-se.

Prospera la moció en defensa de la immersió lingüística

Sí que va prosperar la moció dels mateixos grups de l'oposció -PDeCAT, ERC, Crida i Comú- que rebutja “tota acció que ataqui o posi en perill la immersió lingüística” i dóna suport al “model educatiu català”, tot i els vots en contra de Cs i PP. De tota manera, no va tirar endavant el punt que insta l’Estat a derogar el 155 a l'afegir-se el PSC als vots negatius de Cs i PP. La nova regidora de govern i precisament responsable de l'àrea d'Educació, Rosa Maria Salmeron, es va abstenir en aquest punt. Toni Postius (PDeCAT) va remarcar que la immersió no ha generat conflictes, Carles Vega (ERC) va dir que volen “minoritzar el català”, Gabarrell (Crida) va opinar que “el català només sobreviurà si s’ensenya a l’escola” i Talamonte (Comú) veu en els atacs a la llengua una “cortina de fum per tapar la corrupció” del PP.

Per la seva banda, Daniel Rubio (Cs) va qualificar el model català de “nacionalista” i va defensar el trilingüisme” mentre Dolors López (PP) va exigir complir la sentència que ordena el 25% de classes en castellà i veu “excloent” la immersió.

El ple vota contra l'esclavitud a Líbia i a favor de la vaga feminista del 8 de març

D’altra banda, es va consensuar una moció contra l’esclavitud i la violació dels drets a Líbia que presentava el FOCCS (Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social) i la de la Crida per crear camins escolars.

Les dues mocions al voltant de la vaga feminista del 8 de març també van prosperar. Una presentada pel PSC a favor de les aturades que plantegen els sindicats majoritaris i l'altra, de Marea Lila, que promou a Lleida la vaga total de dones plantejada a nivell mundial per diferents moviments feministes.

No van aconseguir prosperar les mocions del PP, que es va quedar sol defensant la presó permanent revisable, ni tampoc la que va presentar el col·lectiu Mariola en Moviment reclamant informació concreta i participació veïnal al projecte plantejat per l'equip de govern Mariola 20000.

Ros consultarà en breu a Giné si vol continuar sent síndic

El síndic municipal de Greuges, Josep Giné, no va assistir a la presentació de les memòries de la sindicatura dels anys 2015 i 2016 per motius de salut. La Crida va demanar nomenar un altre síndic com més aviat millor i l’alcalde, Àngel Ros, va reconèixer que Giné fa temps va posar el seu càrrec a disposició de la Paeria i va afegir que en els propers dies li preguntarà si es veu o no amb ànims de seguir.

Comparteix

També t'interessarà