Publiquen una guia per als cuidadors de persones amb trastorns cognitius

L. GARCÍA
Publicat: 
02-04-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Publiquen una guia per als cuidadors de persones amb trastorns cognitius

La Unitat de Trastorns Cognitius de l’hospital Santa Maria de Lleida ha publicat una guia de consells per als cuidadors de persones amb deteriorament cognitiu, com demència o Alzheimer, per suportar el confinament. L’objectiu és oferir recomanacions per gestionar un període excepcional i resoldre dubtes que puguin tenir els cuidadors, en la immensa majoria familiars.

La psicòloga clínica i neuropsicòloga de la unitat Anna Carnes explica a SEGRE que la situació de confinament afecta especialment les persones més vulnerables i dependents. “A una persona amb un deteriorament cognitiu li costa assimilar el canvi de la rutina. No entenen per què ja no poden sortir o fer el que feien habitualment. Això es tradueix en ansietat, nerviosisme, angoixa i fins i tot agressivitat, de manera que els cuidadors han de tenir eines per saber com alleujar aquests canvis des de casa”, explica Carnes.

 

Explicar de forma senzilla la situació actual, fomentar una rutina a casa i fer activitats gratificants

 

Segons la guia, se’ls ha d’explicar què passa de forma clara, senzilla i breu, a més de recordar-los la importància de les mesures de protecció. També proposa mantenir una rutina a casa i fer activitats gratificants i fomentar l’exercici físic, entre altres pautes. Així mateix, la unitat ha incrementat el seguiment de les famílies que atén amb trucades (amb una quinzena de contactes al dia) al suspendre’s les activitats presencials i Carnes insta els cuidadors a “cuidar-se” per no sobrecarregar-se durant els dies de confinament.

“Abans tenien un moment per a ells quan els familiars anaven al centre de dia o els tallers, però ara l’atenció és contínua i han perdut aquest espai de desconnexió”, assenyala. Davant de qualsevol dubte, els cuidadors poden dirigir-se a la unitat a través del telèfon 973 727 366 o mitjançant el correu electrònic unitatdetrastornscognitius@gss.cat.

Comparteix

També t'interessarà