Pugen fins a 1 MEUR els ajuts a l'emprenedoria i el lideratge femení en l'àmbit digital

ACN
27-01-2022
  • Pugen fins a 1 MEUR els ajuts a l'emprenedoria i el lideratge femení en l'àmbit digital

El Govern, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, doblarà el pressupost de la segona convocatòria dels ajuts a l'emprenedoria i el lideratge femení en l'àmbit digital, que serà d'1 MEUR. El vicepresident Puigneró ho ha anunciat en el lliurament de la primera convocatòria d'aquests ajuts a 21 empreses per un import de 500.000 euros. Les subvencions, inscrites al pla DonaTIC, volen donar resposta a una de les principals dificultats de l'emprenedoria digital femenina: l'accés al finançament. El 66% de les emprenedores actives i el 76,5% de les emprenedores potencials assenyalen el suport financer com l'element cabdal per al seu desenvolupament, segons un estudi encarregat pel Govern a Creapolis.

"El sector TIC s'ha erigit com a generador d'ocupació durant els darrers anys, fet que el situa com un dels àmbits d'activitat amb més oportunitats i millors perspectives econòmiques i socials", ha assenyalat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, que considera "necessari i urgent incrementar la participació i el lideratge de les dones en un sector on només hi ocupen el 8% de les posicions tècniques i especialitzades". Segons Puigneró, aquesta és una prioritat absoluta per al Govern, "com ho demostra el llançament dels ajuts, aviat en segona convocatòria, o l'impuls del baròmetre sobre emprenedoria digital femenina". "El presentem avui i ens ajudarà en la presa de decisions i el disseny d'iniciatives i programes en aquest sentit", ha remarcat el vicepresident.

Només un 5% de les emprenedores ha rebut finançament d'inversors

L'informe, elaborat per Creapolis, detalla l'estat de l'emprenedoria femenina, detecta els 'gaps' existents i les casuístiques que els provoquen i proposa un full de ruta a seguir amb diferents accions per reduir o tancar aquestes bretxes. L'estudi revela aspectes com que només el 5% de les dones emprenedores en el sector tecnològic ha rebut finançament per part d'inversors (la resta provenen de fons personals, venda del negoci anterior o un préstec d'amics o familiars) i que el 95% afirma que sol·licitaria l'ajut si es posés a disposició una subvenció per potenciar l'emprenedoria femenina. Un 16% afirma que requereix d'un import de 100.000 euros, el 39,3% de 50.000 euros i el 30% de 10.000 euros.

"Les dones tenen més dificultats pel que fa a la sol·licitud d'ajuts i suport econòmic de forma globalitzada. A més, fins ara els fons d'inversió han pensat en clau masculina per la inexistència de referents femenins", ha explicat Oriol Alcoba, director de Creapolis. "Així mateix, existeix una aproximació molt diferent entre homes i dones a l'hora de demanar finançament, ja que les dones solen demanar fites assumibles, sense afegir un cèntim de més o fins i tot a la baixa, mentre que els homes en general solen tenir menys aversió al risc", ha puntualitzat Alcoba.

Cal superar "l'obsessió per la perfecció"

Sobre la manca d'autoconfiança, un altre repte destacat de l'emprenedoria digital femenina, el director de Creapolis ha destacat "l'obsessió per la perfecció" com a principal obstacle. "Moltes emprenedores pensen que per poder llançar-se els caldria comptar amb més formació de la que tenen o comptar amb una idea de negoci sense cap escletxa", ha afirmat Alcoba. En aquest sentit, l'estudi evidencia el reclam generalitzat de més recursos i formació, sobretot en àmbits com les competències digitals (el 48,0% i el 37,0% de les dones enquestades actives i potencials, respectivament) i l'assessorament empresarial (el 57,0% i el 44,5%, respectivament).

Per superar aquests obstacles, l'estudi de Creapolis recomana sensibilitzar sobre la importància d'una major contractació en competències i habilitats complementàries per sobre de l'autoexigència d'estar formada en tots els àmbits, donar visibilitat al talent femení i als seus referents, compartir experiències, apostar per equips diversos i arribar a tots els àmbits territorials. L'enquesta s'ha fet a una població de 400 dones d'entre 18 i 64 anys, 200 de les quals són emprenedores amb un projecte tecnològic en actiu i les altres 200 tenen perfil emprenedor, però no disposen d'un projecte tecnològic en actiu.

Ajuts d'entre 15.000 i 35.000 euros per a 21 empreses

En aquesta primera convocatòria de subvencions per a empreses de base tecnològica liderades per dones, que comptava amb un pressupost total de 500.000 euros, s'hi van presentar un total de 58 sol·licituds corresponents a 58 empreses. D'aquestes, 21 han obtingut l'ajut per imports que van dels 15.000 als 35.000 euros, depenent de la puntuació assolida d'acord amb els criteris de valoració fixats a les bases reguladores, que establia un mínim de 50 punts per tenir accés als ajuts. D'entre les 21 empreses beneficiàries, n’hi ha cinc que han obtingut una puntuació per sobre dels 70 punts, motiu pel qual els ha correspost una subvenció de 35.000 euros.

Les cinc tenen en comú que són empreses liderades per dones en com a mínim un 53% i fins al 100%, dos anys de vida i una activitat innovadora basada en el desenvolupament i ús de tecnologies digitals avançades.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta