Quan he de prendre un “protector gàstric”?

31-12-2018
  • Quan he de prendre un “protector gàstric”?

L’omeprazole és un dels medicaments més utilitzats per la població. Tot i que és un medicament efectiu i segur, possiblement gran part de les persones que el fan servir com a protector gàstric realment no ho necessiten.

Els medicaments com l'omeprazole, el pantoprazole, lansoprazole, esomeprazole i rabeprazole, que són de la mateixa família, actuen disminuint la quantitat d’àcid que produeix l’estómac. Es fan servir en diferents malalties com el reflux gastroesofàgic, les úlceres gastroduodenals o l’hèrnia hiatal. També és freqüent el seu ús en pacients sense malaltia intestinal per prevenir les hemorràgies provocades pel consum de medicaments antiinflamatoris, com ara l’aspirina o l’ibuprofèn i per aquest motiu són popularment coneguts com a “protectors gàstrics”. 

Els protectors gàstrics es consideren medicaments raonablement segurs. Tot i això, és important remarcar que no totes les persones que es tracten amb antiinflamatoris necessiten prendre protectors gàstrics del tipus omeprazole, sinó només les persones que presenten factors de risc associats (com que hagin tingut una hemorràgia digestiva prèvia, que tinguin una edat superior a 65 anys o que estiguin en tractament amb altres medicaments irritants de la mucosa de l’estómac). Prendre molts medicaments o anticoagulants com el Sintrom no implica necessàriament que s’hagi de prendre un “protector gàstric” com l'omeprazole. Per aquest motiu, el metge ha de calcular el vostre risc d’hemorràgia digestiva tenint en compte l’edat, malalties i medicaments que preneu. 

Departament de Salut de la Generalitat
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?