Què beure quan surto a prendre alguna cosa?

Publicat: 
13-05-2019
Actualitzat: 20-05-2019 9:54
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què beure quan surto a prendre alguna cosa?

Ja està aquí el bon temps, i ens ve de gust quedar amb els amics i anar a una terrasseta a prendre alguna cosa, no? Doncs bé, aquí és on tenim el dilema: què beure quan quedem amb els amics?

Primer de tot veurem unes dades sobre el consum de refrescs i begudes alcohòliques en el nostre territori. La beguda per excel·lència en quasi totes les llars espanyoles és el refresc de cola. Durant el 2016 es van consumir 20.500 litres per llar d’aquest refresc més que qualsevol altra beguda refrescant de llimona o taronja. En el mes de juliol es van consumir 2,7 litres de refresc de cola i la demanda més baixa es va registrar a febrer amb 1,48 litres, suposant una disminució del 82%.

Pel que fa a begudes alcohòliques regnen per excel·lència el vi i la cervesa. El consum de vi és de 9 litres per càpita en enfront dels 19 litres de cervesa. Això és gràcies al fet que durant els mesos que fa més calor la demanda de cervesa creix un 25% enfront dels mesos d’hivern.

Doncs bé, una vegada hem vist quines són les begudes escollides per la població i quan augmenta més el seu consum, escollirem una beguda saludable. Com a nutricionista cap de les opcions anteriors és bona ni saludable, perquè no afavoreixen l’ estat òptim de salut, per això ara les analitzarem.

Refrescs

Principalment porten molt sucre. Només amb aquesta premissa ja hauríem d’eliminar aquestes begudes de la nostra alimentació. Com podem veure a les imatges, la quantitat de sucre acostuma a ser superior a l’envàs. El Nestea també? Sí. Per molt que la indústria alimentària ens ho vulgui vendre com té gelat, res més lluny de la realitat, és una beguda ensucrada amb un percentatge de té mínim. 

I si ens bevem una tònica, ja que refresca molt i no és un refresc? Doncs bé, com veiem a la imatge la tònica també és rica en sucres.

Begudes alcohòliques

Doncs si el problema és el sucre, podem prendre una beguda alcohòlica no? Doncs tampoc i aquesta opció per dos motius.

El principal motiu és que porta alcohol, estem tips de sentir que una copeta de vi és beneficiosa per la salut cardiovascular. Doncs desenganyeu-vos, per molt que el vi estigui fet de la fermentació del raïm i és ric en antioxidants, no és gens beneficiós, és molt millor menjar el raïm que una copeta de vi.

Pel que fa a la cervesa, la conversa que acostumen a tindre amb mi és: "La cervesa està feta de cereals! Ja però conté alcohol i com a tal no és beneficiosa". Doncs bé, llavors cervesa sense alcohol, no? Doncs no, ja que la cervesa sense alcohol porta alcohol, en menor quantitat però en porta i moltes d’elles porten sucres, a més a més si anem a la versió amb llimona, com es veu a les fotografies, augmenta encara més la quantitat de sucres.

Llavors, què he de beure?

La millor opció sempre és aigua, i ja em puc imaginar la vostra cara… tot el dia bevent aigua i quan vaig a fer vida social torno a beure aigua… doncs triem altres opcions. Un te verd o qualsevol mena d’infusió amb gel, un suc de taronja natural, un cafè

Però seré clara i us diré el que acostumo a dir als meus pacients. Si les vostres quedades amb amics són esporàdiques, no passarà res que ens prenguem un refresc o una cervesa, sempre que sigui una i no més d’una.

El problema el tenim quan cada dia quedem per prendre alguna cosa i cada dia fem un refresc, una cervesa… Aquí és on acostumo a dir que aneu variant; aigua, infusions, etc…Actualment hi ha un assortiment molt gran d’infusions. Però s’han d’excloure les begudes ensucrades i les alcohòliques perquè és probable que si ho feu algun dia, ho torneu a fer un altre. És millor eliminar-les. 

Així doncs dues cosetes; primer de tot, recordar que no s’ha de viure contant calories, que si algun dia us ve de gust prendre alguna de les coses que no són “sanes”, no passarà res, però no s’han de consumir habitualment.

La segona és que s’ha de trencar amb mites alimentaris com la copeta de vi famosa. Si realment voleu saber si són beneficioses, mireu estudis, però no mireu els estudis que estan avalats per la mateixa marca de refrescs o de cerveses.

Gaudiu de la primavera.


Alba Piulats, dietista – nutricionista

Blog Gimnàs Trèvol

Comparteix

També t'interessarà