Què cal tenir en compte al aplicar-nos repel·lents d’insectes?

Publicat: 
29-07-2019
Actualitzat: 29-07-2019 12:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què cal tenir en compte al aplicar-nos repel·lents d’insectes?

Al nostre entorn viuen i s’hi reprodueixen un nombre important d’espècies de mosquits i altres insectes i artròpodes, com ara la mosca negra, les puces, els polls i les paparres, entre d’altres, que poden picar especialment durant les èpoques més caloroses. En el cas dels insectes, normalment són les femelles les que ho fan, ja que necessiten la sang per poder dur a terme el seu cicle reproductiu, especialment les del gènere Culex (mosquit comú).

Les picades de la majoria d’insectes i aràcnids produeixen picor, dolor i reaccions al·lèrgiques, i són la resposta del nostre sistema immunitari (o de defensa del cos) contra la saliva o el verí dels insectes. Les del mosquit tigre, per exemple, són particularment doloroses. Tot i que aquestes molèsties a la pell són la conseqüència més habitual de les picades, no són les úniques. Alguns insectes i aràcnids poden transmetre malalties infeccioses, com les paparres, o alguns mosquits en les zones tropicals.

Per protegir-nos de les picades, hi ha disponibles al mercat diferents productes, en forma de solucions, locions, cremes, gels, aerosols i esprais, o tovalloletes impregnades, que en la majoria dels casos s’apliquen directament sobre la pell. Les organitzacions sanitàries han establert unes recomanacions generals per utilitzar els repel·lents de forma correcta:

  • Cal utilitzar-los sempre a l’exterior i en espais oberts durant el temps necessari, i complir estrictament les instruccions d’ús, especialment el nombre d’aplicacions diàries permeses.
  • No s’han d’aplicar en infants menors de 2 anys. En infants més grans, cal evitar-ne l’ús sempre que es pugui, i mai no s’han d’aplicar a les mans, ja que se les posen a la boca i als ulls.
  • Els protectors solars poden interferir en l’acció dels repel·lents d’insectes i hi ha controvèrsia en l’ordre de l’aplicació. En general, es recomana aplicar-se primer el protector i, al cap d’uns 30 minuts, el repel·lent.
  • Es poden utilitzar preparats combinats, però cal assegurar-se que la concentració és l’adequada perquè siguin efectius.
  • No és aconsellable aplicar-los a la roba.
  • Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar la pell amb aigua i sabó.
  • Si provoquen algun tipus de reacció a la pell, cal rentar la zona amb aigua i sabó i consultar un professional sanitari. 

Departament de Salut de la Generalitat
Comparteix

També t'interessarà