Què canvia l'alliberament de Puigdemont?

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
06-04-2018
Actualitzat: 20-04-2018 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què canvia l'alliberament de Puigdemont?

La notícia arribava per sorpresa poc abans de les 7 de la tarda i ahir al vespre ja feia canviar es portades previstes per avui. La imminent posada en llibertat de Carles Puigdemont per part de la justícia alemanya al no considerar el delicte de rebel·lió com a causa per extradir-lo a Espanya no només protagonitza els titulars de la premsa espanyola, sinó que també ocupa portades arreu d’Europa. La importància d’aquest fet podria fer pensar que hi ha un punt d’inflexió en la política catalana, però no té perquè ser així. De fet, el nostre politòleg de capçalera, el lleidatà Albert Balada, ho té clar: “Tothom està molt content o molt trist, però la decisió del jutjat alemany no canvia res”. Així de senzill. Balada considera que els discursos optimistes que s’estan fent des de l’independentisme donen per jutjat i absolt Puidemont, però la realitat és una altra i no varia massa de la que hi havia abans de la seva detenció.

I és que aquest politòleg opina que la decisió de la justícia alemanya de no extradir Puigdemont no obliga l’Estat espanyol a canviar d’estratègia i les acusacions de rebel·lió i malversació de fons públics que el jutge Llarena manté contra l’expresident continuen vigents a Espanya. Per tant, això implica que –si no l’acaben extradint per malversació- podrà circular lliurement per Europa com estava fent fins ara, però no podrà creuar els Pirineus. I això no canvia ni resol, per exemple, la qüestió de la investidura. De fet, Balada subratlla que el Parlament podria haver fet president Puigdemont des del primer dia, perquè el reglament de la cambra catalana permet una investidura en absència. El problema ara és si es compta amb els vots suficients. “Estan jugant amb la delegació de vot pensada per causes de força major, però no és el cas i els hi acabaran tombant”, opina. Per què no van investir Puigdemont des del principi? Balada pensa que l’estratègia política és allargar-ho fins a l’últim moment. “Esperaven un millor resultat –diu- i s’han adonat tard que era necessari eixamplar les bases de l’independentisme per tenir més força. No està escrit, però si no tens el 80% de la població a favor d’una secessió, ho tens malament”. En el cas de Crimea, per exemple, Balada parla que un 98% de la gent volia formar part de Rússia.

El 2019, un any amb quatre convocatòries electorals

“El Parlament acabarà investint algú en l’últim moment per evitar anar a unes noves eleccions, però l’oposició recorrerà i les inhabilitacions començaran a caure ràpid”, explica Balada. La instrucció del cas s’acaba i l’estabilitat del govern català que es pugui formar en les pròximes setmanes serà feble, segons augura el politòleg. Això pot portar a un escenari del 2019 amb quatre convocatòries electorals: europees, generals, municipals i catalanes. I la proximitat dels diversos comicis, que de forma natural tindrien resultats diferents perquè la gent vota opcions diferents segons la convocatòria, pot alterar el panorama polític tant català com espanyol.

“Al Partit Popular li fan pànic unes noves eleccions generals”, afirma Balada. Totes quatre convocatòries electorals arribarien en una situació difícil: “A nivell estatal, la impossibilitat de tirar endavant els pressupostos generals que potser han d’acabar aprovant per decret; a Catalunya, la mala gestió de la situació per part de l’Estat i també l’allargament de la formació d’un govern; a Europa, la complexa situació de la regió com a actor internacional; i als municipis, amb una paralització de l’acció de govern per culpa del mal finançament local.” “Tot plegat, portarà uns resultats alterats per la coincidència de convocatòries, que poden portar a unificar el vot”. Polarització i davallada dels partits “dinàstics”. Aquesta és la tònica que augura Balada en aquest més que probable escenari. Formacions “noves” com Ciutadans i, a l’altra banda, del corrent de Podem o els Comuns, poden ser els grans beneficiats, mentre que els partits “antics” tenen més a perdre.

Així doncs, què cap esperar de nou a partir de la decisió del jutjat alemany de deixar en llibertat Puigdemont? Res. Això ens diu Albert Balada. Caldrà veure què passa amb la investidura i quant temps resisteix el nou govern davant els recursos que presentarà l’oposició i al procés judicial obert contra l’independentisme. La partida continua igual d’oberta. I si algú esperava solucions ràpides, haurà de continuar esperant.

Comparteix

També t'interessarà