Per què ens afecta el canvi d'hora?

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
29-03-2021
Actualitzat: 28-10-2022 19:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Per què ens afecta el canvi d'hora?

Sumar una hora als nostres rellotges pot afectar-nos en certa manera, encara que no hi hagi estudis concloents sobre una afectació en concret, molts de nosaltres notem unes certes molèsties quan sumem aquesta hora de més l'últim cap de setmana de març.

Com ens afecta?

Des d'una perspectiva fisiològica cerebral, el canvi que més es nota és el de la producció de melatonina, l'hormona que regula el somni o els estats de vigília, aquesta hormona se segrega en el cervell en funció de la llum solar; es produeix menys melatonina quan hi ha més llum, per la qual cosa, avançar una hora el rellotge, porta com a conseqüència que el nostre cervell trigui més a començar a segregar aquesta melatonina, l'hormona encarregada de fer que agafem el son. Això fa que la molèstia més notòria a causa del canvi d'hora sigui l'alteració del somni.

Alteració en la rutina

Malgrat el canvi d'hora, tots continuem amb el mateix horari en les nostres rutines. L'horari del treball, les classes o les diferents responsabilitats continua sent el mateix, per la qual cosa, a aquells que matinen, es desperten una hora abans de l'habitual, trencant amb la rutina de somni que s'ha establert fa uns mesos. Per aquesta raó, el canvi es fa un cap de setmana, perquè aquesta modificació en les nostres rutines sigui molt més suportable.

Símptomes

El canvi no afecta a tots per igual, encara que els símptomes els solen notar molt més les persones sensibles, pot ser que notin cansament, desordre en el somni i irritabilitat. Així com als nens i persones majors, ja que es troben en una etapa de la vida amb bastants canvis hormonals.

Els bebès lactants també solen sentir més fort aquest canvi, ja que presenten inconvenients per a acostumar-se al nou horari, pel fet que segueixen unes rutines més estrictes quant a l'hora de dormir i menjar.

Cansament, canvis en el somni

L'alteració del somni, com esmentàvem abans, és la molèstia més notòria, així com la que s'evidencia més de pressa. El fet que el nostre cervell tard a produir aquesta hormona del somni, portarà un lleu desequilibri temporal, la qual cosa farà que molts se sentin cansats durant un parell de setmanes. La sensació és més similar a un jet-lag, l'efecte que es produeix quan viatgem a un país amb un fus horari diferent al país on vivim.

Altres efectes del canvi d'hora

Malgrat l'existència d'alguns estudis sobre els efectes en els éssers humans i el canvi d'hora, molts d'ells no són concloents, per la qual cosa la majoria de dades es basen en estadístiques i no permeten relacionar directament alguns patrons com a causa i efecte.
D'aquesta manera, alguns dels estudis expliquen la possibilitat (sense dades concloents encara) que el canvi d'hora a la primavera, pot augmentar lleugerament els infarts de miocardi en els dies immediatament posteriors. Així com altres estadístiques marquen un índex de suïcidis i nombre d'accidents o sinistres en les carreteres en els 3 o 4 dies posteriors al canvi d'hora. No obstant això, tota aquesta informació prové d'anàlisi a estadístiques amb plantejaments no generalitzables, com esmentem el principi, no existeix un estudi concloent sobre aquests fets.

Tractament

No existeix un tractament específic per a la fatiga o els canvis que es puguin apreciar després del canvi d'hora. Es recomana anar-se adaptant a poc a poc i establint els nous horaris de la rutina. En qualsevol organisme les molèsties desapareixen ràpidament, al cap de tres dies, fent que els nostres cossos es 'sincronitzin' amb la nova hora i es regulen els ritmes circadiaris.

Consells per a suportar el canvi d'hora

Aquestes són algunes pràctiques amb les quals poden ser una mica més suportable el canvi d'hora

  • Sopar plats calents i amb un nivell baix en carbohidrats
  • Realitzar exercici físic a la tarda
  • Evitar estímuls lumínics com el mòbil, la Tauleta o la televisió abans d'anar a dormir
  • Fer activitats relaxants abans d'anar a dormir; lectura senzilla, música a baix volum i relaxant.
Comparteix

També t'interessarà