Per què ens hem de vacunar de la grip cada any?

Publicat: 
19-11-2018
Actualitzat: 19-11-2018 10:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Per què ens hem de vacunar de la grip cada any?

El benefici més important de la vacuna de la grip és crear immunitat natural (defenses) a través de la inoculació del virus inactiu (vacuna), amb la qual cosa en el moment en què estem en contacte amb el virus actiu de la grip, la resposta del nostre sistema immune será més rápida i efectiva.

També em de saber quins són els perfils més vulnerables a la grip i que, per tant, haurien de contemplar seriosament l’opció de la vacunació. Estem parlant de les dones embarassades en qualsevol fase de la gestació, nes i nenes d’entre 6 meses i 5 anys, majors de 65 anys, pacients amb malalties cròniques (cardiaques, pulmonars, renals, metabòliques, del desenvolupament neurològic, hepàtiques o hematològiques) o immunideprimides (per VIH, quimioterapia, cortico-teràpia o neoplàsies malignes)  i els professionals sanitaris per la seva exposició als pacientes i possibilitat de transmetre-la a persones vulnerables. Igualment, les persones que conviuen amb malalts s’haurien de plantejar la vacunació com a mesura preventiva.

Els nens i nenes de més de 6 anys, els joves i les persones de mitjana edat, es consideren grups immunocompetents, és a dir, capaços de superar la malaltia sense cap tipus de complicació, per la qual cosa no s’haurien de vacunar ja que ells per ells mateixos serien capaços de desenvolupar la immunitat natural un cop pasada la infecció.

Per tant, ens hem de vacunar? Si. El virus de la grip té 2 tipus: A y B, i a la vegada es divideix en diversos subtipus (H i N). El virus muta cada any i sempre de forma diferent amb la qual cosa la immunitat creada als anys anteriors no serveix. Es tracta de protegir a la población en risc per a que no es posi malalta, evitar contagis i les seves posibles complicacions. A més de la vacunació i el tractament antivíric, la gestió des del punt de vista de la salut pública inclou mesures de protección personal com ara rentar-se les mans frequentment i secar-se-les bé, mantenir una bona higiene repiratòria, cobrint-se la boca i el nas al tossir o estornudar amb mocadors tirant-los correctament després, auto aillar-se ràpidament en cas de malestar, febre o altres símptomes gripals, evitar el contacte amb les persones malaltes i, finalment, evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca 

També pot existir rebuig a la vacuna, i això passa perquè la cobertura no és 100% eficaç, ja que el virus Influenza muta amb molta facilitat. Amb tot, la vacunació serveix tant per donar una àmplia cobertura (superior al 60%) als pacients de risc com per a tallar la transmissió de possibles portadors a persones sanes.

Dr. Alonso
Metge d’Urgències a l’Hospital Vithas Montserrat
Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà