Què és i per què es produeix l'al·lèrgia al sol?

Publicat: 
03-06-2019
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és i per què es produeix l'al·lèrgia al sol?

Després de l'hivern, res millor que gaudir dels primers raigs de sol de primavera per donar al cos la vitamina D que li fa falta, però, en algunes ocasions, la pell pot reaccionar de forma inesperada. Erupció, èczemes o urticària, són alguns dels símptomes que pateixen les persones que sofreixen erupció polimorfa lumínica, és a dir, que tenen al·lèrgia al sol.

Tal com explica el doctor Gerardo Beteta, dermatòleg de Vithas Salut, “és important fer una diferenciació entre al·lèrgia al sol i les reaccions directes del sol en el nostre cos. Quan parlem d'al·lèrgia al sol, es parla d'una reacció immunològica que es produeix davant una exposició normal al sol que gairebé sempre es tracta d'una reacció enfront d'un altre al·lergogen però que necessita de la radiació solar per a produir-se. Això ocorre quan alguns medicaments, productes químics i malalties poden fer que la pell sigui més sensible al sol. D'altra banda, les reaccions que produeix el sol en la nostra pell no són reaccions al·lèrgiques, sinó que es deuen a una acció directa del sol que pot provocar cremades, erupcions i canvis de pigmentació”.

Per a diferenciar-ho és clau saber com apareixen els símptomes i, sobretot, on es manifesten. Segons el doctor *Beteta “l'aparició dels símptomes en zones concretes del cos després que hagin estat exposades al sol és un clar signe i poden produir-se diverses hores o fins i tot dies després de l'exposició al sol, encara que és l'especialista qui ha de diagnosticar si és una reacció o una al·lèrgia”.

Cuidar la pell de l'exposició solar i adoptar hàbits saludables són fonamentals en el cas de l'erupció polimorfa lumínica. “La protecció ha de ser obligatòria durant tot l'any -subratlla el doctor Beteta-, amb una protecció d'alt espectre i així evitar tant la radiació ultraviolada A i B com la llum visible; i perquè la pell es vagi adaptant a l'època estival, l'exposició d'aproximadament 15 minuts amb protecció permetrà que la pell es vagi acostumant.  Això dóna a la pell el temps suficient per a produir melanina, que actua com a mecanisme de defensa natural contra els efectes nocius del sol”.

A més, l'elecció dels teixits, fins i tot del color de la roba, ajuda a minimitzar vermellors i irritacions. “Cal portar teixits que deixin transpirar la pell, i preferiblement de cotó i fil, evitant les peces de fibres sintètiques o semisintètiques, la roba humida i colors foscos que actuen com a barrera del sol. Per descomptat utilitzar barret i no exposar-se al sol entre el migdia i les quatre de la tarda, quan els raigs són més forts”

Beure molta aigua i hidratar la pell amb emolients el més neutres possibles per a activar la pell com a barrera natural davant els al·lergògens i com una mesura preventiva així com evitar productes lliures de perfums ajudarà el pacient al·lèrgic”, agrega l'especialista. “També una dieta rica en antioxidants i consumir aliments com les pastanagues i els tomàquets que tenen un alt contingut de *betacarotenos fan que la pell sigui més resistent”, conclou el doctor Beteta.


Especialistes de Vithas Salut

Comparteix

També t'interessarà