Què és la micròtia bilateral?

LLEIDACOM / Marta Argiles
15-03-2021
  • Què és la micròtia bilateral?

Què és la micròtia?

La micròtia és una malformació congènita de l’oïda externa que es presenta durant el primer trimestre de l’embaràs. Les investigacions científiques indiquen que pot esdevenir-se a causa de la ingesta d’alguns medicaments o l’abús d’algunes substàncies, però encara no hi ha dades concloents. Etimològicament, la paraula de micròtia prové d’una composició llatina entre “micro” i “otia” que es tradueixen com “orella petita”. D’acord amb la classificació Hunter, existeixen quatre graus de micròtia, on el primer és el més lleu i el quart el més greu. Estadísticament, aquesta apareix al món en un de cada cinc naixements.

Al primer grau es desenvolupa una orella petita, però que té totes les característiques d’una orella. Al segon grau, l’orella és petita i no es desenvolupen totes les parts. El grau tres és la forma més comuna i hi trobem un petit lòbul de l’orella que normalment es presenta en una posició diferent. Hi ha poca formació de cartílag i l’absència del conducte auditiu. En l’últim grau s’hi presenta l’absència total de l’orella i també es coneix com  anòtia. En aquests quatre graus, el canal auditiu sempre es veu afectat amb una atrèsia auditiva –pèrdua d’audició- però en cas que es tracti del grau dos, tres o quatre.

Tractament de la micròtia

Els implants de conducció òssia són una solució per la pèrdua d’oïda a causa de la micròtia. Generalment, els pacients amb micròtia passen per unes proves valoratives per tal de conèixer si poden optar a una cirurgia de reconstrucció. Pels pacients que no els hi és viable una reconstrucció hi ha el sistema Baha®. Aquest sistema pot ser utilitzat des d’edats molt petites, oferint als nens la possibilitat d’aprendre a parlar, llegir, escriure, comunicar-se i així poder desenvolupar les seves facultats.

Solucions

  • BCHA: és una forma eficaç i no quirúrgica per tal de proporcionar audició a una persona amb problemes a l’oïda externa. Aquest tipus d’audiòfons tan sols són útils pels infants que tenen una oïda interna normal.
  • Implant osteointegrat: aquest dispositiu s’implanta quirúrgicament a l’os del crani, proper a l’oïda i d’aquesta manera transmet millor i de forma més directa el so a l’os i d’aquest a l’oïda interna.

Normalment l’edat d’implantació del BAHA/PONTO (Oticon) és a partir dels cinc anys. Abans d’aquesta edat els menors opten per portar una cinta d’audició, que s’ajusta al cap amb un receptor que rep els senyals de so des de l’exterior i transmet el so a través de l’os del crani directament a l’oïda interna.

Dades curioses 

  • Un 95% dels casos de micròtia no es troben antecedents familiars.
  • La malformació apareix durant la formació inicial de l’embrió.
  • La micròtia i l’atrèsia (pèrdua d’audició) s’identifiquen al naixement.
  • Un 90% dels casos són de micròtia unilateral (només afecta en una orella).
  • La micròtia unilateral és 3 vegades més comuna que la micròtia bilateral.
  • Normalment es presenta a l’orella dreta.
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?