Què és la síndrome de les cames inquietes?

REDACCIÓ / VITHAS
Publicat: 
09-01-2023
Actualitzat: 09-01-2023 11:19
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és la síndrome de les cames inquietes?
    Peu de foto: 
    Hospitales Vithas

La síndrome de les cames inquietes (SIP) és un trastorn neurològic caracteritzat per l'aparició d'una sensació molesta, no dolorosa, a les cames que causa un desig irresistible de moure les cames, especialment a la nit. El pateix un 2,5% de la població i pràcticament cap dels malalts no està diagnosticat.

Les persones que el pateixen se senten incòmodes, tenen una sensació desagradable a les cames i fins i tot senten dolor quan es fiquen al llit o s'asseuen. Uns símptomes que s'agreugen amb l'edat i que poden fer que el somni sigui difícil i incòmode.

Però les conseqüències van més enllà. Des de la Unitat del Son de l'Hospital Vithas València 9 d'octubre, afirmen que en més del 40% dels casos es produeix un trastorn del son en forma de dificultat per iniciar-lo o mantenir-lo durant tota la nit.

Causes

Si bé hi ha casos esporàdics o produïts per un estat transitori com l'embaràs o el seguiment d'un tractament farmacològic determinat, el cert és que el factor hereditari és especialment rellevant.
De vegades, l'SPI pot ser un símptoma d'una altra patologia com: ferropènia, insuficiència renal, malaltia tiroïdal, polineuropatia, artritis reumatoide i mielopatia.

Per què és tardà el diagnòstic?

El fet que l'SPI no alteri gaire la vida quotidiana unit a la tardança del pacient a acudir a l'especialista indicat dificulta molt el diagnòstic. En molts casos es diagnostica malament. Varius, lumbàlgies, neuropaties diabètiques o fins i tot depressions acaben per donar explicació al que és en realitat una síndrome de cames inquietes.

Tractament

L'ideal és fer estudis analítics que descartin el caràcter simptomàtic de l'SPI. Una polisomnografia i un test d'immobilització forçada serveixen per donar suport al diagnòstic de la malaltia. Pel que fa al tractament d'aquesta síndrome sempre és recomanable, l'adopció d'hàbits que minimitzin les molèsties de la malaltia:

  • Respectar una rutina de son.
  • Moderar l'activitat física durant el dia.
  • Limitar el consum de cafeïna, alcohol i tabac.
  • Intentar mantenir la ment ocupada en situacions en què es puguin moure les cames.
  • Donar-se banys freds a les cames abans de ficar-se al llit.

Hospitales Vithas

Comparteix

També t'interessarà