Què és la síndrome de l’intestí irritable i com tractar-la?

REDACCIÓ
Publicat: 
24-01-2022
Actualitzat: 24-01-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és la síndrome de l’intestí irritable i com tractar-la?

La síndrome de l’intestí irritable (SII) és un trastorn funcional del intestí que pot aparèixer a qualsevol edat.  En el nostre país, es considera que una de les principals causes de l’aparició d’aquest síndrome és l’estrés. La seva aparició és comú a l’adolescència o a principis de l’edat adulta, i, es donen molt més casos en dones que homes.  Tot i que es molt comú parlar d’aquest trastorn, no es diagnostica fàcilment.

Dieta FODMAP?

Per controlar els símptomes del SII existeix una amplia gama de tractaments què, si patiu aquest síndrome des de fa anys, de ben segur us haureu enfrontat a diferents opcions que no han aconseguit millorar els símptomes. Entre altres exemples, hi trobem diversos fàrmacs, laxants, canvis d’estil de vida, exclusió d’aliments... Doncs heu de saber que, des de fa uns anys, es parla de la Dieta FODMAP com a possible tractament per al SII.

La dieta FODMAP es va desenvolupar per investigadors de la Universitat de Monash a Austràlia. El terme FODMAP fa referencia  a les inicials de les següents paraules, en anglès: Oligosacarids fermentables, Disacàrids, Monosacàrids i Poliols. Tots ells són hidrats de carboni de cadena curta.

Aquests hidrats de carboni en el pacient amb SII serien mal absorbits a l’intestí prim i, lliures al tracte gastrointestinal podrien ser ràpidament fermentat per la flora intestinal, i la producció de gas d’aquesta fermentació contribuiria a l’aparició dels símptomes típics. És per això que una dieta baixa en FODMAPs podria reduir els símptomes.

Com seguir una dieta lliure o baixa en FODMAPs?

De manera genèrica, es tractaria de reduir o eliminar la fructosa, lactosa, fructans, galactans i poliols de la nostra dieta, presents en els següents aliments: 

  • Fruites, com la poma i la pera
  • Verdures, com la ceba, els espàrrecs i l’all
  • Llegums, com els pèsols, la soja i les llenties
  • Cereals, com el blat i derivats, sègol o civada
  • Fruits secs
  • Làctics, com la llet, formatges, gelats i iogurts
  • Edulcorants artificials: productes que contenen sorbitol (E420), manitol (E421), isomalt (E953), maltitol (E965) i xilitol (E967), etc.

Donada la quantitat d’aliments que poden contenir FODMAPs, és aquí on es fa complicat poder seguir aquest tipus de dietes, costa interpretar i saber llegir etiquetes així com saber del cert la informació nutricional dels aliments.

La nostra recomanació es que us poseu en mans d’un metge adequat que faci un bon diagnòstic d’aquest SII i seguidament acudiu al vostre dietista-nutricionista que us ajudarà a confeccionar una llista d’aliments adequada per poder seguir aquest tipus de dieta evitant el dèficit de nutrients i possibles complicacions.


Naila Martínez, dietista i nutricionista de l'Àrea de Nutrició Unimèdic - Centre de Nutrició Naila Martínez 

Comparteix

També t'interessarà