Què és la urticària "a frigore"?

REDACCIÓ - VITHAS
Publicat: 
30-01-2023
Actualitzat: 30-01-2023 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Què és la urticària "a frigore"?
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Què és la urticària "a frigore"?

L'exposició a baixes temperatures pot produir la urticària per fred o urticària "a frigore". Una afecció dermatològica que consisteix en una reacció de la pell davant estímuls freds com a vent, baixa temperatura o contacte amb aigua freda i que es manifesta amb l'aparició de picor, enrogiment, 'habones' i, a vegades amb angioedema (tumefacció o inflor).

A vegades, aquest tipus d'al·lèrgia a més d'erupcions cutànies i urticària pot provocar febre, fatiga, mal de cap, sibilàncies i dificultat per a respirar. La necessitat de diagnosticar per part de l'especialista aquest tipus d'al·lèrgia, és important per a descartar un altre tipus de patologies de tipus respiratori.

A qui afecta més?

Principalment a nens, adolescents i adults joves menors de 30 anys que tenen una sensibilitat major en les cèl·lules de la pell, que fa que en determinades situacions tèrmiques, el seu organisme alliberi histamina i altres substàncies en la sang, la qual cosa provoca l'aparició de símptomes cutanis com a faves o 'habones' que causen picor i que poden ser recurrents i/o angioedema, després de l'exposició a estímuls freds.

Test del glaçó

Se sol diagnosticar amb el "test del glaçó", que consisteix a aplicar gel en l'avantbraç durant 5 minuts, i observar al cap de 10 minuts si es produeix algun tipus de reacció. Existeixen, a més, altres proves en les quals s'exposa a l'avantbraç a diferents temperatures per a avaluar on es troba el llindar de resistència al fred del pacient.

Prevenció

Generalment, els símptomes es poden prevenir amb antihistamínics, així com mesures de precaució com assegurar que totes les parts del cos estan cobertes abans de sortir a l'aire lliure a l'hivern, evitar els canvis bruscos de temperatura i procurar no ingerir aliments freds o gelats, així com evitar banyar-se en llocs on l'aigua estigui molt freda.

És important mantenir la pell sempre ben hidratada. La barrera contra la humitat és clau per a mantenir l'al·lèrgia a ratlla. En els casos més severs, els qui pateixen urticària per fred poden necessitar l'epinefrina administrada a través d'un EpiPen o autoinjector, que ajuda a estrènyer els vasos sanguinis per a mantenir la pressió arterial i augmentar el flux d'aire en els pulmons.

Refredat o al·lèrgia?

Durant l'hivern, és possible que moltes persones portin algunes setmanes sofrint els símptomes d'una espècie de refredat perpetu. Congestió i esternuts que no desapareixen. Per a moltes persones, el clima fred és una molèstia que pot desencadenar atacs d'asma, fer que la nostra pell s'assequi de manera extrema i induir dolor en les articulacions. D'aquí la importància de diagnosticar correctament com és la causa d'aquests símptomes per a prescriure la medicació correcta.

Comparteix

També t'interessarà