Què puc fer durant un episodi d’insomni?

05-11-2018
  • Què puc fer durant un episodi d’insomni?

Donar voltes al llit, mirar el rellotge, comptar ovelles, llegir una estona... L’endemà sona el despertador i no sou capaç de llevar-vos. Us sentiu cansat i sense energia per fer front a la rutina. Tothom ha passat alguna nit en blanc, però si fer-ho comença a ser freqüent i afecta la qualitat de vida, cal prendre mesures.

Un dels símptomes de l'insomni és que costa agafar el son i despertar-se diverses vegades durant la nit o abans del que és habitual sense poder tornar a dormir. El millor tractament és l’adopció d’hàbits d’higiene del son, com ara anar al llit i llevar-se sempre a la mateixa hora o dormir en un entorn adequat. Quan aquestes mesures no són suficients i es tracta d’un cas greu, es poden prendre medicaments, però sempre sota prescripció mèdica, a la mínima dosi eficaç i durant el menor temps possible.

Si no podeu dormir, no us poseu nerviosos i eviteu mirar el rellotge. Aixequeu-vos, aneu a una altra habitació i feu alguna activitat que us relaxi, com ara llegir un llibre. Torneu al llit quan noteu que teniu son.

El son és un procés biològic que ajuda les persones a mantenir-se sanes. Tenir dificultats per agafar-lo o per romandre adormit pot provocar manca de concentració, pèrdua de memòria, depressió, abús d’alcohol i augment del risc de caigudes o accidents, entre altres complicacions. En gent gran, l’insomni també comporta un augment del risc de deteriorament cognitiu, pitjor estat físic i més limitacions funcionals.

Departament de Salut de la Generalitat
Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next