Per què s'inflamen els ganglis linfàtics?

REDACCIÓ
15-09-2021
  • Per què s'inflamen els ganglis linfàtics?

Els ganglis linfàtics són unes estructures amb forma de mongeta que serveixen  fonamentalment per a la defensa de l'organisme, actuant a manera de "camps de lluita" en els quals es desenvolupa la batalla entre les nostres defenses i els elements nocius externs. En l'organisme hi ha al voltant de 600 ganglis limfàtics, localitzats principalment en zones com les axil·les, el coll, el clatell i els engonals.

Què passa quan un gangli s'inflama i fa mal?

La principal causa per la qual augmenta la grandària dels ganglis limfàtics són les infeccions, ja sigui per un bacteri, virus, fong o paràsit. Sobretot ocorre pels refredats, però també per una otitis, un flegmó, una ferida, una malaltia de transmissió sexual o la tuberculosi. 

Altres circumstàncies freqüents són els problemes del sistema immunitari (lupus, artritis reumatoide), les reaccions a algun fàrmac per problemes d'hipersensibilitat i, en casos més rars, la presència d'un tumor.

La clau per a discernir entre una inflamació normal (el més habitual) o preocupant, és la combinació de diversos factors: cal visitar al metge si l'embalum es manté durant més d'una setmana, si la zona està vermella i calenta, si el gangli està dur, és irregular i no es mou, si s'acompanya de febre, sudoració, pèrdua de pes o dolor en les articulacions, o si el gangli mesura més d'un centímetre de diàmetre (sobretot si es tracta d'un nen).

Quina malaltia fa que s'inflamen els ganglis?

La localització del gangli és un altre factor a tenir en compte. Si, per exemple, es detecta en la zona del coll és un signe d'infecció en les vies respiratòries tipus faringitis, refredat o otitis. Hi ha malalties infeccioses, com la *toxoplasmosis, que també es presenten amb ganglis en el coll, encara que en aquest cas duren més.

La presència d'un gangli inflamat sota l'axil·la suposa en la majoria dels casos un símptoma benigne produït per una inflamació local. Un altre punt passa amb els ganglis de l'engonal, deguts amb freqüència a una infecció dels fol·licles pilosos a conseqüència de la depilació.

Els ganglis en la zona de la clavícula són sospitosos i han de controlar-se i el mateix ocorre en el cas que tots els ganglis del cos estiguin inflamats, ja que pot ser símptoma d'una malaltia del sistema immunitari, d'una infecció greu o, en casos més rars, d'un tumor amb metàstasi.

Proves i anàlisis

Per a determinar la causa exacta de la seva aparició el metge ha de fer un examen exhaustiu, que pot anar acompanyat d'una anàlisi de sang. En el cas que això no llanci resultats concloents i el gangli romangui inflamat durant molt de temps, es pot recomanar fer una ecografia per a determinar la seva estructura o fins i tot una biòpsia, per a descartar així que es tracti d'un tumor.


OCU (Organización de Consumidores y Usuarios)

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta