Per què tenim ressaca i com podem superar-la?

LLEIDACOM / Álvaro Banzo
Publicat: 
06-04-2022
Actualitzat: 06-04-2022 10:20
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Per què tenim ressaca i com podem superar-la?

Per què patim ressaca? 

Tots coneixem que és la ressaca, aquella “ami-enemiga” de la qual no ens podem enlairar després d'una bona nit de festa. És el conjunt de símptomes que experimentem a conseqüència de beure alcohol en excés. Quins símptomes són? Ho explicarem com si ningú els conegués. 

Principalment set, molta set; cansament, feblesa, mal de cap, mal de ventre o ambdues; nàusees, sensibilitat al soroll i a la llum, irritabilitat, suors i pressió arterial alta. A vegades es tenen tots, d’altres només algun, però rarament no en tindrem cap si hem begut molt la nit anterior.

Quins factors contribueixen a la ressaca?

  • Deshidratació lleu: l'alcohol inhibeix l'alliberament de vasopressina, una hormona produïda pel cervell que envia senyals als ronyons perquè retinguin líquids. Com a conseqüència, l'alcohol augmenta la freqüència per anar a orinar i la pèrdua excessiva de líquids. La deshidratació lleu contribueix als símptomes de ressaca com la set, cansament i mal de cap.

  • Interrupció del somni: les persones poden adormir-se més ràpid després de beure alcohol, però el seu somni està fragmentat i tendeixen a despertar-se abans. 

  • Irritació gastrointestinal: l'alcohol irrita directament el revestiment de l'estómac i augmenta l'alliberament d'àcid, la qual cosa pot provocar nàusea i malestar estomacal.

  • Inflamació dels òrgans del cos. Aquesta inflamació contribueix al malestar general.

  • Exposició a l'acetaldehid: el metabolisme de l'alcohol, el qual pren lloc al fetge, genera el compost acetaldehid, un subproducte tòxic i de curta durada que contribueix a la inflamació del fetge, pàncrees, cervell, tracte gastrointestinal i altres òrgans.

  • Mini abstinència: en beure, les persones es poden sentir més tranquil·les, més relaxades i fins i tot eufòriques, però el cervell s'adapta ràpidament a aquests efectes positius, ja que tracta de mantenir un equilibri. Com a conseqüència, quan desapareix el mareig, les persones poden sentir-se més inquietes i ansioses que abans de beure.

Té remei?

Tots tenim els nostres propis remeis, efectes "placebo" que ens ajuden a creure que estem millor, i si encara no l’has trobat, ja els trobaràs. Sigui tant per internet com per un amic que et juri i perjuri que és un mètode infal·lible, cap ha estat demostrat científicament. De la mateixa manera que amb els cruiximents, un ha d'esperar que el cos es recuperi sol. Ha d'eliminar al seu ritme tots els tòxics del metabolisme, rehidratar-se, sanar el teixit irritat i recuperar l'activitat cerebral fins al nivell inicial. Lamentablement, no hi ha manera d'accelerar aquest procés. 

Beure molta aigua i donar-se una dutxa no curaran la ressaca, però òbviament, ajudaran a bregar molt millor amb els símptomes i beure cafè o una beguda alcohòlica el matí següent tampoc t'ajudarà. La llegenda de què la ressaca se’n va amb més alcohol es falsa: potser la podrem pair millor, però no us enganyeu, la recuperació després resultarà encara pitjor.

Llavors, com podem superar ressaca?

Encara que moltes persones prenguin analgèsics sense recepta com l’ibuprofèn o el paracetamol  -i a la redacció de LLEIDA.COM ens hi trobem alguns culpables- és important saber que el mix d’aquests medicaments amb l'alcohol pot ser perjudicial per als nostres fetges. Poden augmentar l'alliberament d'àcid i irritar el revestiment de l'estómac, així que tingues-ho en compte en consumir aquests medicaments abans o després d'ingerir alcohol.

Amb tot plegat, nosaltres et recomanem:

  • Els sucs de fruita o mel, tot i que hi ha poca evidència científica, poden fer-nos molt bé!

  • Les solucions electrolítiques com l'Aquarius, donen bons resultar per reposar les sals i el potassi que es perden amb el consum.

  • Descansar. Molt rellevant.

  • Evitar prendre qualsevol medicament per a la ressaca que contingui paracetamol, ja que pot causar mal hepàtic quan ho combinem amb alcohol.

Si has arribat llegint fins aquí, és que t'interessa molt el tema o és que realment estàs passant una mala ressaca... Les nostres recomanacions t'ajudaran, però només hi ha un únic remei per evitar la ressaca al 100%, tan evident com infal·lible, i no és altre que evitar les begudes alcohòliques. Sembla ben fàcil, oi? És la vostra decisió, però heu de tenir en compte que les nits de "desenfrè" sempre comportaran matins d'"ibuprofè"!
 

 
Comparteix

També t'interessarà