Queixes d'UP al pagar la indústria el pollastre per sota del fixat en llotja

SEGREcom
01-09-2015
  • Queixes d'UP al pagar la indústria el pollastre per sota del fixat en llotja

El preu del pollastre ha cotitzat al llarg d'aquest estiu a entre 1,30 i 1,38 euros el quilo a la Llotja de Bellpuig però, segons Unió de Pagesos, la indústria no ha respectat la cotització del mercat de referència i l'avicultor ha cobrat entre 1,15 i 1,20 euros per quilo. Així ho va afirmar ahir Josep Segura des del sindicat agrari, que es va queixar que els escorxadors no compleixin amb un mercat de referència com és el de Bellpuig, del qual ha de sortir una cotització fiable per a totes les parts de la cadena.

A més, es va queixar del fet que els ramaders s'han enfrontat aquest estiu a un increment de costos molt important a causa de les altes temperatures, superant de llarg la mitjana de 0,90 euros per quilo que poden considerar-se normals aquest any. "Hi ha hagut algun cas de granges amb grans mortaldats d'animals, però en general hi ha hagut més problemes en el transport, a causa de les altes temperatures registrades" des de l'inici de l'estiu, va afirmar el representant d'Unió de Pagesos.

Segura es va referir també a la situació actual del mercat del pollastre, després de la rebaixa de preus marcada en l'última sessió a Bellpuig per al pollastre groc, que va baixar en 1,1 euros per quilo, davant els 1,38 de la setmana anterior i a què continua cotitzant el blanc. Segura atribueix aquesta baixada a dos factors. Per una part considera que es pot tractar d'una regularització que ajusta el tauler al que realment rep el ramader. Per una altra, va explicar que la situació del pollastre groc viu un moment puntual a finals d'agost que se sol repetir. Es tracta d'un pollastre el consum del qual se centra a Catalunya. Aquest fet, sumat a un descens d'especejament als escorxadors coincidint amb les vacances, va afirmar, s'ha traduït en l'existència en aquests moments d'alguns animals passats de pes per al que se sol considerar normal en les aus grogues, superant els dos quilos i arribant fins i tot, va dir, als tres.

Confia que la situació es normalitzi en aquests inicis del mes de setembre. Malgrat la caiguda del preu del pollastre groc en l'última sessió, es manté en tauler per sobre de les mateixes dates de l'any passat, quan es valorava en 0,9 euros.

Espera que la tornada a la normalitat dels escorxadors i que les ciutats tornin a omplir-se amb el final del període tradicional de les vacances afavoreixin la situació. A més a més, en tot just dos setmanes les escoles tornaran a obrir les portes i, amb això, tornarà el consum tradicional als menjadors dels centres educatius.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta