Qui pot donar plasma per al tractament dels malalts de la covid-19?

REDACCIÓ
17-09-2020
  • Qui pot donar plasma per al tractament dels malalts de la covid-19?

Des de l’inici de la pandèmia, al Banc de Sang busquen persones que s’hagin recuperat de la covid-19 fa més de 28 dies i menys de 3 mesos i vulguin fer una donació de plasma. Això és perquè el seu plasma té defenses contra el coronavirus que poden servir per tractar les persones que estan malaltes. Però no tothom qui ha superat el coronavirus, serveix com a donant de plasma per als tractaments d’altres pacients. Hi ha algunes excepcions.

Les excepcions: mares i transfosos

Les dones que han estat embarassades no poden ser donants de plasma pel Covid19, perquè si han tingut fills o han patit algun abortament, poden generar anticossos que podrien ser perjudicials per als malalts de Covid19 que rebessin el seu plasma. La mateixa situació es pot donar en el cas de persones que en algun moment de la seva vida han rebut sang, és a dir, han estat transfoses.

Aquests anticossos generats durant l’embaràs o en una transfusió, podrien provocar una reacció greu a la persona receptora del plasma, per això els projectes de recerca amb plasma de malalts convalescents de la Covid19 se centren, en aquests moments, en homes i dones no embarassades que no han rebut mai transfusions.

Aquesta limitació no existeix en les donacions de plasma convencionals, ja que en aquest cas, el plasma no es transfon directament als pacients, sinó que es converteix en medicaments com l’albúmina o les immunoglobulines.

Vols col·laborar? Per participar en els projectes de recerca de plasma convalescent de covid-19 cal:

  • Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos
  • En el cas de les dones, no haver estat embarassada.
  • No haver rebut cap transfusió de sang
  • Haver superat la malaltia fa més de 28 dies i menys de 3 mesos
  • Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia

Inscriu-te al web del Banc de Sang i Teixits!

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?