Quines són les millors mascaretes venudes als supermercats?

REDACCIÓ
16-07-2020
  • Quines són les millors mascaretes venudes als supermercats?
    Peu de foto: 
    Twitter OCU @consumidores

L'escassetat de màscares homologades a la Unió Europea ha portat a les autoritats sanitàries a facilitar autoritzacions temporals per a models amb certificació xinesa, molts d'ells de tipus higiènic i, per tant, de venda lliure, que a més han contribuït a rebaixar els preus. Amb la finalitat de comprovar la seva eficàcia real de filtració i comparar la qualitat general de les màscares més barates, tant higièniques com quirúrgiques, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat diversos models a la venda en grans cadenes de supermercats. En concret, vuit d'un sol ús i tres reutilitzables.

Gairebé totes les màscares d'un sol ús analitzades comparteixen una molt bona eficàcia de filtració (superior al 95%), són relativament còmodes, resistents i tenen un preu similar, que ronda els 0,60 euros per unitat. 

Les destacades per OCU són tres:

  • Deliplús, màscares higièniques no reutilitzables (Mercadona). Certificada segons la norma UNEIX 0064. La Millor de l'anàlisi: 99% d'eficàcia de filtració i bona respirabilitat. En contra seva, la limitada resistència de la goma de subjecció, que pot deixar-se anar. Preu: 6 euros el paquet de deu.
  • Mask4U, màscara mèdica tres capes (Dia). Màscara quirúrgica de tipus I certificada segons EN 14683. També destaca per la seva excel·lent eficàcia de filtració, del 98%, i la seva bona respirabilitat. De la mateixa manera, la resistència de les gomes és una mica feble. Preu: 6 euros el paquet de deu.
  • Jiangsu Excellence, màscares no reutilitzables (Lidl). Màscara quirúrgica de tipus II (la categoria més alta) certificada segons la norma EN 14683. Ofereix una eficàcia de filtració del 99% i una bona resistència de les gomes. Però el seu respirabilitat és millorable. Preu: 5,99 euros el paquet de deu.

Per a les màscares reutilitzables analitzades, l'eficàcia de filtració és inferior, encara que no deixa de ser acceptable per a aquesta categoria d'acord amb els límits que en aquests moments discuteix el comitè de normalització europeu. Després de cinc rentades amb detergent a 60 °C, varia entre el 68% i el 86% que obté la millor de les analitzades:

  • Belpla, màscara reutilitzable multicapa (Consum). Higiènica, certificada segons norma UNEIX 0065. La seva eficàcia de filtració és bona, ja que aconsegueix el 86%. A més, ofereix una bona respirabilitat i resulta molt barata, ja que si s'utilitza cinc vegades acaba sortint per 20 cèntims la unitat. Preu: 9,95 euros el paquet de deu. 

En qualsevol cas, OCU insisteix a les administracions públiques sobre la necessitat d'oferir màscares gratis, almenys per al 10% de les famílies que, segons una enquesta recent, tenen serioses dificultats per arribar a final de mes (la campanya #MascarillasParaTodos). A més, cal tenir en compte l'obligatorietat del seu ús en els espais públics oberts de moltes localitats i comunitats autònomes, fins i tot quan és possible mantenir una distància física de seguretat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?