Quins medicaments poden ajudar-me a reduir el dolor?

15-10-2018
  • Quins medicaments poden ajudar-me a reduir el dolor?

Hem de saber que existeixen molts tipus de dolor i cada persona els viu d’una manera diferent. El dolor és una percepció sensorial i emocional subjectiva i desagradable, més o menys intensa. Es pot classificar segons la durada (agut o crònic) i la localització (concreta o difusa).

Davant la sensació del dolor és molt freqüent recórrer a l’automedicació sense saber quin tipus de medicament és el més indicat. El paracetamol i l’ibuprofèn són els més coneguts, però n’hi ha molts més, i prendre’n no sempre és necessari. 

Així doncs, els medicaments que s’utilitzen per tractar el dolor són els analgèsics. Aquest grup de medicaments actua sobre el sistema nerviós amb el bloqueig de l’impuls dolorós o la reducció de la inflamació (analgèsics antiinflamatoris). 

Els analgèsics es poden agrupar segons l’origen:

  • Analgèsics no opioides. N’hi ha que poden alleugerir el dolor, com ara el paracetamol i el metamizole, mentre que d’altres tenen, a més, la capacitat de reduir la inflamació, com l’ibuprofèn i l’àcid acetil salicílic. Tenen propietats addicionals en funció de la dosi administrada i alguns es poden obtenir sense recepta a la farmàcia.
  • Analgèsics opioides (derivats de la morfina). S’utilitzen per reduir el dolor moderat-intens, com el que provoca el càncer. Inicialment es fa servir el tramadol i la codeïna i si aquests són insuficients per controlar el dolor el metge li pot prescriure d’altres més potents com la morfina, fentanil, oxicodona, hidromorfona, buprenorfina i tapentadol.

La via d’administració oral és la més utilitzada, tot i que alguns analgèsics en forma de gel poden ser útils en cas de dolor agut per una contusió. En general, aquests medicaments s’han de prendre durant el menor temps possible i en la dosi més baixa possible. A més, cal evitar l’ús associat de dos analgèsics sense indicació mèdica, ja que s’incrementa el risc de patir efectes secundaris.

En cas de dubte amb el seu ús, consulteu el vostre metge o farmacèutic.

 

DEPARTAMENT DE SALUT DE LA GENERALITAT
Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com veieu que 'Glovo' aterri a Lleida?

Carregant...
Load next