Quitances que eviten desnonaments

SEGREcom
Publicat: 
11-08-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Quitances que eviten desnonaments

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida ha aconseguit que Catalunya Caixa (CX) condoni el 70% del deute de María i el seu marit, que es van quedar sense la totalitat dels seus estalvis al ser avaladors de l'habitatge de la seua filla, que la va perdre fa ja més de tres anys al no poder afrontar el pagament de la hipoteca. La PAH feia tres anys que negociava amb l'entitat bancària per poder trobar una solució a la situació d'aquest matrimoni i va intensificar les accions de protesta a finals de juny, després que el banc embargués un compte d'estalvis de María i amenacés d'embargar-li també la nòmina. Així, activistes de la PAH van protagonitzar la major tancada en una seu bancària que s'ha produït a Ponent, estant pràcticament 24 hores a la seu de CX de Ricard Viñes, fins que els van desallotjar.

Finalment, la setmana passada les negociacions van arribar a bon terme, fins a aconseguir una quitança del deute de gairebé el 70 per cent.

"Hem hagut de pagar molts diners i ja es van quedar el pis de la meua filla, però almenys hem aconseguit que no ens quedi un deute per tota la vida amb el banc", explica María, que assegura que "no hauria aconseguit el mateix sense la Plataforma, tant pel seu suport moral com pels mesos i mesos de negociacions". María afirma que "em feia molta vergonya reconèixer la meua situació i explicar el meu problema, em va costar molt parlar-ne, però va ser molt més dur abans d'acudir a la PAH", de forma que "animo totes les persones que es trobin en una situació similar a acudir a la Plataforma, perquè si hi ha hagut una solució per al meu cas estic convençuda que n'hi ha per a tots els problemes d'hipoteca".

Negociacions

El de María no és l'únic cas en el qual la PAH ha aconseguit negociar una condonació del deute. De fet, n'aconsegueixen una quarantena a l'any a la província. "Les negociacions solen ser molt llargues, en la majoria de casos duren anys i hi ha algunes entitats com Bankia o Santander amb què és molt complicat arribar a acords", va explicar una portaveu de la Plataforma, que va afegir que continuen negociant quitances per a diversos afectats.

A més, va precisar que els requisits per poder sol·licitar el tràmit de condonació són molt complicats i que en la majoria d'ocasions només s'apliquen a persones en risc d'exclusió social. Va afegir que en la majoria de casos es tracta de persones que ja han pagat grans quantitats de diners per les hipoteques de l'habitatge pel qual tenen un deute amb el banc.

Comparteix

També t'interessarà