⏯️ UP rebutja que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament decretat al Segrià

ACN
Publicat: 
07-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ UP rebutja que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament decretat al Segrià
  • ⏯️ UP rebutja que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament decretat al Segrià
  • ⏯️ UP rebutja que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament decretat al Segrià
  • ⏯️ UP rebutja que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament decretat al Segrià

Unió de Pagesos rebutja que es responsabilitzi el sector de la fruita del confinament perimetral decretat pel Govern a la comarca del Segrià. Des del sindicat assenyalen que la situació de temporers i de persones en situació irregular que dormen al carrer en ciutats com ara Lleida és un problema "social" i no del sector agrari. Segons UP majoritàriament es tracta "de gent que ve amb unes perspectives de treball al camp, sense documentació i en molts casos sense tenir cap contracte ni cap feina aparaulada". D'altra banda, Unió de Pagesos reitera que la immensa majoria dels empresaris agraris "fa bé les coses", pagant als treballadors el preu que fixa el conveni i facilitant-los un allotjament.
El representant d'Unió de Pagesos, Josep Maria Companys, assegura que el sector agrari veu amb "preocupació" el confinament al Segrià i deixa clar que "no és culpa del sector". En aquest sentit, no entén perquè s'està responsabilitzant el sector de la situació de persones que arriben a la plana de Lleida per treballar a la fruita, moltes de les quals sense cap contracte de treball i, ni tan sols, amb la seva situació regularitzada. Companys apunta des del sector estan veient "males praxis d'algun lobby de pressió que no té ganes que la fruita porti el preu que enguany pertoca als pagesos". També acusa a una "sèrie de plataformes d'acusar injustament el sector".

"És cert que hi ha gent dormint al carrer a Lleida o en algun poble, però són treballadors agraris o bé gent que venia amb unes perspectives de treball al camp sense documentació i molts sense tenir cap contracte ni cap feina aparaulada", es pregunta el representant d'Unió de Pagesos. "Els pagesos no contractem l'1 de juliol, si no que ja parlem amb la gent mesos abans perquè com a empresari volem tenir la plantilla i no haver de dependre de la gent que arriba i passa per la finca", assenyala. Així, deixa clara que "el sector agrari no té els seus treballadors dormint al carrer".

Companys assegura que, com a mínim, el 97% dels pagesos estan "fent les coses bé", amb els treballadors donats d'alta, pagant el preu del conveni i allotjant la gent en allotjaments comunitaris o cases particulars", tot i que altres temporers opten per compartir un habitatge que han llogat, remarca. Tot i això, Unió de Pagesos rebutja l'actuació d'aquelles empreses que no compleixin la normativa i lamenta que l'actuació d'una minoria acaba perjudicant a la imatge del conjunt del sector.

Finalment, Josep Maria Companys defensa la tasca que fan els pagesos per produir aliments de primera necessitat i recorda que els darrers anys han hagut de vendre la seva producció en alguns casos sense arribar a cobrir els costos de producció. Per això, lamenta que, enguany, "que podria ser campanya bona per la caiguda de producció arreu d'Europa, el preu no remunta". Des d'Unió de Pagesos adverteixen que, malgrat que encara és d'hora, caldrà veure si el confinament del Segrià acaba tenint alguna repercussió per part de la demanda d'alguns mercats internacionals.

Comparteix

També t'interessarà