Rècord d'espècies a la 34 exposició de bolets de tardor de l'IEI

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
28-10-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Rècord d'espècies a la 34 exposició de bolets de tardor de l'IEI
    Peu de foto: 
    Exposició de bolets de tardor de l’IEI ©Diputació de Lleida

El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) es converteix, un any més, en un punt de trobada per a amants de la micologia amb la inauguració de la 34a edició de l’Exposició de bolets de tardor de les Terres de Lleida. La mostra, que es podrà visitar fins dimecres 30 d'octubre, exhibeix 220 espècies de bolets recollides durant el cap de setmana, una xifra que destaca com una de les més elevades dels darrers anys.

L’activitat, organitzada per la Secció de Micologia de l’IEI, és ja una cita tradicional a la ciutat. El director de l’IEI, Andreu Vàzquez, ha posat de relleu l’arrelament d’aquesta mostra, qualificant-la com “una de les activitats amb més èxit i amb més visitants” de la institució, i destacant com cada any atrau tant aficionats com nous visitants. Vàzquez també ha remarcat la incorporació recent de grups escolars, que han començat a visitar la mostra com a activitat formativa. Aquest dilluns, per exemple, diverses aules del Col·legi Maristes ja han visitat l’exposició.

Exposició de bolets de tardor de l'IEI ©Diputació de Lleida

Les espècies exposades han estat recollides per una quinzena de membres de la Secció de Micologia, que van sortir divendres per evitar les pluges previstes per al cap de setmana. Miquel Terés, membre de la secció, ha explicat que l’equip va cobrir diverses comarques —l’Alt Urgell, una petita part de la Cerdanya, els dos Pallars, el Segrià, la Ribagorça i la Val d’Aran— explorant boscos de pi, roure, alzinar i altres zones amb hàbitats variats. Enguany tenim aproximadament unes 220 espècies, ha afirmat Terés, satisfet amb els resultats, que atribueix a les condicions climàtiques favorables d’aquest any, que han propiciat la fructificació dels bolets.

Els bolets s’exposen classificats per colors segons la seva comestibilitat, i s’acompanyen de fitxes explicatives per ajudar els visitants a identificar-los i conèixer-ne les característiques. L’objectiu de la mostra, segons Terés, és “divulgar allò que tenim als nostres boscos”, tot i que ha expressat preocupació per l’augment de visitants als boscos sense coneixements de micologia ni respecte per l’entorn natural. Per conscienciar el públic sobre aquest problema, una taula de l’exposició mostra una col·lecció de residus trobats durant la recollida de bolets, com llaunes, ampolles i altres deixalles.

Comparteix

També t'interessarà