Reivindiquen el potencial de les plaques solars flotants en basses i pantans

REDACCIÓ
Publicat: 
26-05-2023
Actualitzat: 26-05-2023 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Reivindiquen el potencial de les plaques solars flotants en basses i pantans
    Peu de foto: 
    Imatge ACATCOR

L'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i l’empresa del sector de les energies renovables Antamion van celebrar aquest dijous una xerrada telemàtica amb l'objectiu de donar a conèixer la tecnologia fotovoltaica flotant i els seus beneficis en l'àmbit de les basses i pantans. Es tracta d’una opció innovadora i sostenible per a la generació d'energia renovable que, a més a més, permet un augment de l’eficiència energètica de la bassa o el pantà d’entre un 10 i un 15 %, gràcies al fenomen de refredament dels panells fotovoltaics, tal com han donat a conèixer durant la ponència els representants d’Antamion, que és col·laboradora de l’ACATCOR.

Igualment, aquestes instal·lacions redueixen l’evaporació de l’aigua en un 80%, ja que les plaques situades al marge de la bassa oel pantà creen una barrra protectora de la superfície de l’aigua. L’empresa Antamion, igualment, treballa per, en un futur, poder oferir també aquest servei per als canals de reg, una tasca que, de moment, es veu dificultada pel corrent d’aigua que hi circula a l’interior.

L’ACATCOR ha animat a les persones i les comunitats de regants propietàries de basses o pantans a fer el salt cap a les plaques solars, especialment en un moment en què l’agricultura i el regadiu es veuen amenaçats, per exemple, amb decisions governamentals com el decret llei que desprotegeix el reg per incentivar les energies renovables. Així, si les plaques fotovoltaiques se situen sobre l’aigua, no afecten terrenys cultivats o potencialment cultivables.

Comparteix

També t'interessarà