Repartint dignitat: les Llars del Seminari creen una empresa de missatgeria

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
17-01-2018
Actualitzat: 01-02-2018 10:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Repartint dignitat: les Llars del Seminari creen una empresa de missatgeria
    Peu de foto: 
    Dzhakhongir Madomilou, Cristina Rubio i Paúl Vargas, tres dels treballadors de la nova empresa. /A.R.A.

Les Llars del Seminari van veure la llum fa 3 anys com a alternativa d’habitatge per famílies desnonades de la ciutat de Lleida. Però no es plantejaven com a solució definitiva, sinó com a eina per aconseguir una estabilitat vital dels usuaris i poder fer el pas d’accedir a un habitatge i poder-lo mantenir. De fet, les famílies no s’hi han d’estar més de tres anys a les Llars. El següent pas per al projecte arriba ara amb la creació d’una empresa d’inserció laboral. Missatgeria amb Cor, així és com s’anomena l’empresa, ha començat a caminar després de mesos de converses, estudis de mercat, idees i hores de feina. Tenen previst que l’1 de febrer els treballadors puguin començar a repartir paquets i cartes pels carrers de Lleida després de tancar les converses que ara tenen amb algunes empreses de la ciutat. L’objectiu el tenen clar, no es tracta d’obtenir grans beneficis, sinó d’oferir un servei sostenible en tots els sentits i que aporti dignitat a tots els aspectes de l’empresa. “Estem vivint moments en què l’única prioritat és guanyar diners i nosaltres ho plantegem d’una altra manera, perquè reinvertirem tots els guanys en poder oferir més llocs de treball“, assegura Cristina Rubio Alcántara, encarregada de Logística de la nova companyia.

“Volíem fer un projecte d’acord amb la filosofia de les Llars i de la fundació ‘Entre tots i per al bé de tothom’, per això, l’empresa té un vessant ecològic absolut; nosaltres no contaminarem amb la nostra activitat” subratlla Tino subratlla Tino Cidoncha, un dels voluntaris que ha col·laborat en la creació de Missatgeria amb Cor. Insisteix que és l’única empresa a Lleida que treballarà, únicament, amb vehicles no contaminants. Els treballadors es mouran caminant, en bicicleta, tricicle elèctric i moto elèctrica. I és que Cidoncha destaca un estudi que demostra que el 20% de la responsabilitat de la contaminació a les ciutats està causat per l’última fase del repartiment de productes.

El Paúl Vargas i el Dzhakhongir Madomilou van signar el contracte al desembre i van iniciar llavors la seva formació per poder convertir-se en repartidors de la nova empresa. De moment, estan a mitja jornada, però el projecte vol anar creixent per oferir jornada completa a totes les persones contractades. Tots dos viuen a les Llars del Seminari. El Paúl està a punt de marxar, perquè porta ja tres anys al pis. “Para mí es la oportunidad de dar más comodidad a mi família. La posibilidad de vivir dignamente me la dio accedir a les Llars, ahora me hace ilusión afrontar este nuevo reto”, explica Paúl, que també subratlla la importància que té per ell contribuir a cuidar el medi ambient a través de la seva feina.

El Dzhakhongir viu amb la seva dona i dos fills a les Llars des de fa tot just 8 mesos. Abans d’entrar a formar part de ‘Missatgeria amb Cor’ tenia havia fet feines temporals a la campanya de la fruita. Per ell, aquest contracte és una oportunitat de posar les bases per poder crear el seu propi negoci. “Tenemos planes de abrir un negocio pequeño, una frutería por ejemplo, para mejorar nuestra vida y la de nuestros hijos”, explica. Precisament és aquest l’objectiu final del projecte: “El somni és que marxin perquè tenen altres feines i puguem contractar més gent en risc d’exclusió social, amb prioritat per la gent que viu a les Llars del Seminari”, assegura Tino Cidoncha.

Les Llars del Seminari han posat en marxa aquesta empresa d’inserció laboral juntament amb Troballes i Troca. De moment, hi ha 4 persones contractades. Un dels principals reptes és poder competir amb els baixos preus que s’estan pagant en aquest sector actualment sense rebaixar la qualitat de la contractació ni del servei. “La sostenibilitat ha de ser present en tots els aspectes de l’empresa”, insisteix Cidoncha. I és que “tenim la capacitat de demostrar que fer un treball digne és possible”, subratlla Cristina Rubio. “Tenim l’oportunitat de donar eines a les persones més desafavorides per tirar endavant aquest i altres projectes engrescadors amb força”, conclou. Perquè Missatgeria amb Cor és la materialització d’una idea que fa mesos que es va madurant, però no és l’única. Les Llars del Seminari no descarten posar en marxa altres projectes en el futur. De moment, els seus objectius, els assoleixen. 

Comparteix

També t'interessarà