⏯️ Retiren un niu amb 200 exemplars de vespa oriental detectat per primer cop a Catalunya

ACN
Publicat: 
11-09-2022
Actualitzat: 11-09-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Retiren un niu amb 200 exemplars de vespa oriental detectat per primer cop a Catalunya
    Peu de foto: 
    Cedida per Bionet a l'ACN
  • ⏯️ Retiren un niu amb 200 exemplars de vespa oriental detectat per primer cop a Catalunya
    Peu de foto: 
    Laura Busquets (ACN)

Tècnics especialistes en el control de plagues han retirat un niu amb 200 exemplars de vespa oriental que s'ha detectat al Port de Barcelona. És la primera vegada que es té constància de la presència d'aquesta espècie a Catalunya. El responsable de l'empresa Bionet, Roger Vila, ha explicat a l'ACN que es tracta d'un fet preocupant sobretot per l'impacte ecològic que pot tenir per a les espècies natives d'insectes o l'apicultura. En comparació a la ja coneguda vespa asiàtica (o velutina), l'oriental destaca perquè mostra un comportament més agressiu amb les abelles. Un cop analitzat, al vesper s'hi han trobat 200 obreres i cel·les per a les futures reines. "L'hem pogut atrapar a temps, perquè les reines no han arribat a néixer", ha dit Vila.

"L'any que ve aquest niu hagués pogut generar tres o quatre nius més", ha explicat Roger Vila, responsable de Bionet, empresa de plagues especialista en vespa asiàtica. De nit, quan la majoria d'obreres són dins el niu i amb llum vermella per no ser vistos, els tècnics han actuat amb biocides d'efecte ràpid per retirar el vesper que havia aparegut en la caixa d'una persiana del recinte del Port. Es tracta d'exemplars d'una mida gran, poden arribar gairebé als tres centímetres i són d'un color marró-vermellós, amb dues franges grogues al final de la cua molt característiques.

Similituds i diferències amb la vespa asiàtica

Vila ha explicat que tant l'oriental com l'asiàtica tenen gran potencial per desplaçar la biodiversitat de la zona ja que ingereixen insectes i competeixen pels recursos. També, a nivell de salut pública, les picades que puguin fer a les persones "fan més mal".

Amb tot, ha assegurat que mentre aquests factors tenen baixa incidència, el gran impacte es troba en el món de l'apicultura, ja que les vespes orientals provoquen uns danys majors. Dels diferents estudis que s'han fet, s'ha vist com la vespa asiàtica espera que surti l'abella del niu, la caça al vol, se l'emporta al seu niu i després alimenta a les larves. L'oriental, en canvi, "fa un atac massiu a l'arna". Maten tota la colònia i després s'alimenten i se les emporten. "És un sistema molt més devastador", ha puntualitzat Roger Vila.

Una altra de les diferències amb la vespa asiàtica és l'adaptabilitat al medi natural. Mentre que l'oriental s'aclimata millor en ambients secs i càlids, l'asiàtica prefereix l'humitat. "En anys com aquest amb onades de calor i altes temperatures, a l'oriental li va millor que a l'asiàtica", ha explicat Roger Vila. De fet, els vespers d'asiàtica que s'han trobat enguany han estat més petits. En canvi, l'any del Glòria hi havia molta presència de vespa asiàtica.

Una altra de les diferències amb la vespa asiàtica és la preferència per a la nidificació. Mentre que l'oriental és més urbana i opta per exemple per forats en edificis com els caixetins de les persianes, a l'asiàtica li agraden més les copes dels arbres.

Pla de xoc per comprovar que no hi hagi més nius

La vespa oriental prové de les regions de l'Àsia Central, Orient Mitjà, nord d'Àfrica i el sud-est europeu. Malgrat que havien aparegut alguns exemplars a la península ibèrica, sobretot a Cadis i València, la seva presència a Catalunya és nova. Aquesta espècie no està reconeguda com a exòtica, precisament perquè té una forta presència de fa anys a territori europeu.

A partir d'ara, el proper pas és la implementació d'un petit pla de xoc per mostrejar el recinte del Port de Barcelona i conèixer amb certesa que aquest vesper era l'únic amb la idea d'evitar que la vespa oriental s'estableixi a Catalunya. "L'objectiu és que quedi com un vesper aïllat que s'ha detectat i s'ha pogut eliminar", ha dit Vila.

Comparteix

També t'interessarà