Retrats per fer visibles les desigualtats dels sense sostre

SEGREcom
Publicat: 
14-11-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Retrats per fer visibles les desigualtats dels sense sostre

"Fer-los visibles i convèncer-ne la societat." L'artista lleidatà Benjamí Tous explica així el propòsit de Retrats sense sostre, un projecte cultural en el qual han participat 13 artistes per donar veu a través d'un retrat a persones sense llar o amb risc d'exclusió social a través de l'art, la investigació i la comunicació. Des de dimecres pot veure's en tretze espais diferents de Barcelona fins al 30 de novembre.

La iniciativa és impulsada per la Xarxa d'Atenció a les Persones Sense Llar, amb la participació de 33 entitats socials i coordinada per Albert Soler.

Tous ha treballat amb Anna Maria, una dona que ha passat 10 dels seus 55 anys sense sostre. Durant tres mesos ha passejat amb ella pels carrers que l'han vist dormir, beure, menjar, viure... potser també somiar. «M'anava explicant la seua història i amb ella vaig aprendre a trencar alguns prejudicis, a desterrar frases com "si els dónes diners segur que se'l gasten en alcohol o drogues"», afirmava un entusiasmat Tous.

El seu particular retrat, un oli de més d'un metre que pot veure's a Can Ricart, al Raval, evoluciona en certa forma com la vida de la seua protagonista que, per primera vegada en una dècada, ara viu en un pis compartit i treballa en una bugaderia. El dibuix de Tous comença fosc, amb retrats d'Anna Maria en diferents espais del Raval, situant l'espectador en un balcó amb reixes, "la seua pròpia presó", afirma l'artista, i evoluciona fins que les reixes desapareixen i el dibuix s'omple de llum i color, tot pintat amb la complicitat d'Anna Maria.

Comparteix

També t'interessarà