Rússia prorroga un any més la prohibició d'importar productes agroalimentaris de la UE

SEGREcom
Publicat: 
25-06-2015
Actualitzat: 25-06-2015 10:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Rússia prorroga un any més la prohibició d'importar productes agroalimentaris de la UE

El president rus, Vladímir Putin, va anunciar ahir que Rússia prorroga per un any l'embargament als aliments peribles procedents de la UE, en resposta a l'extensió de les sancions adoptades per Brussel·les contra Moscou pel seu paper en la crisi d'Ucraïna. La decisió de Putin és una nova clatellada per al sector agrari lleidatà, sobretot el de la fruita dolça, que ja va tancar la passada campanya amb importants pèrdues.

El veto als productes agroalimentaris ha provocat una caiguda significativa de les exportacions de Lleida, passant dels 79,61 milions d'euros el 2013 als 57,85 milions el 2014. En aquest període, segons dades de Datacomex, els productors de fruita de la província han deixat de vendre a Rússia més de 18.000 tones, la qual cosa equival a unes pèrdues de 22,68 milions d'euros.

"He firmat el decret per prorrogar la vigència de mesures econòmiques especials adoptades en resposta a les accions dels nostres socis d'alguns països, a fi de garantir la seguretat de Rússia," va dir Putin en una reunió amb membres del Govern. "Prorroguem les nostres contramesures per un any, tal com ho ha sol·licitat el cap del Govern (Dmitri Medvédev). Crec que serà un bon al·licient per als agricultors nacionals", va subratllar. Era la resposta a la decisió que va prendre dilluns passat la UE d'estendre les seues sancions econòmiques contra Rússia per sis mesos, fins al 31 de gener del 2016.

El ministeri d'Afers Exteriors rus va mostrar "una profunda decepció" amb aquesta decisió del consell de ministres d'Exteriors de la UE, i va atribuir la mesura a les accions del "lobby russòfob" al si dels Vint-i-vuit. "A Brussel·les, se silencia de forma intencionada que (les sancions contra Rússia) garanteixen la pèrdua de centenars de milers o fins i tot milions de llocs de treball europeus", va advertir la Cancelleria russa. Al seu torn, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va titllar d'"il·legal i infundada" la decisió de Brussel·les i va afirmar que les sancions "no només perjudiquen els interessos d'aquells que participen en l'activitat econòmica a Rússia, sinó també els interessos dels contribuents en els països europeus".

Així mateix, Putin va advertir que Rússia no podrà oferir a Ucraïna els descomptes en el preu del gas que tenia antigament. El president rus va indicar que el preu del gas per a Ucraïna hauria d'estar en línia amb el que paguen països com Polònia. Rússia, Ucraïna i la Comissió Europea han estat discutint els termes del subministrament de gas rus a Kíev després que un acord a curt termini expiri a finals d'aquest mes. Gazprom ha dit que a Ucraïna se li cobrarà 287 dòlars per 1.000 metres cúbics sense descomptes en el tercer quadrimestre, en comparació amb els 247 dòlars, que s'ha pagat en el segon amb un descompte.

Antecedents

La UE va imposar les primeres sancions contra Rússia l'1 d'agost del 2014, i la resposta de Putin va arribar sis dies després, el 7 d'agost, amb el veto a la importació de productes agroalimentaris, com són carn de vedella, de porc, llet i fruita, entre altres, d'Austràlia, el Canadà, la Unió Europea, els Estats Units i Noruega.

vendes a rússia

Lleida va exportar 18.000 tones de fruita menys el 2014, la qual cosa equival a 22,7 milions d'euros

Comparteix

També t'interessarà