Sabor a Pirineu: ambaixadors sobre rodes de la cuina de muntanya

LLEIDACOM / Amaia Rodrigo Arcay
14-09-2017
  • Sabor a Pirineu: ambaixadors sobre rodes de la cuina de muntanya
  • Sabor a Pirineu: ambaixadors sobre rodes de la cuina de muntanya

Volien portar la gastronomia del Pirineu fora de les muntanyes i per això la van posar sobre quatre rodes. Així va sorgir fa 3 anys "Sabor a Pirineu", un foodtruck que ja ha voltat per mig Espanya i que no té previst posar el fre.

El negoci naix als cervells de Joan Luque i Chema Ramón, dos empresaris que van treballar junts al començar les seves carreres a l'hostaleria i que ara regenten sengles hotels a Sort i a Benasque, La Casa del Río i el Celler dels Joglars. Però els hi va la marxa i volien compartir temps junts fent el que més els hi agrada: cuinar. Una furgoneta per voltar en què hi cabessin els fogons i els millors productes de la zona és el més semblant al desig que tot amic té de muntar un bar amb els col·legues. El resultat? Un "punt d'oci" més que un negoci. O totes dues coses. L'objectiu és passar-ho bé treballant precisament en les èpoques més fluixes de turisme al Pirineu. Així que cada cap de setmana carreguen la furgo i a fer quilòmetres.

"El festival Rumm a Lleida va ser un èxit rotund", afirma Joan Luque. "La majoria de foodtrucks opten per la base d'hamburgueses o frankfurts, però nosaltres oferim un producte diferent, cuina autèntica del territori, i això agrada". De fet, el Joan creu que quan baixi el boom dels restaurants sobre rodes, quedaran els que ofereixin una gastronomia especial i els que són professionals, perquè això és divertit per ells, però requereix molt esforç.

La seva proposta són els "ous estrellats". Tenen mil maneres de preparar-los: amb llonganissa, amb pollastre i tòfona, amb bolets, amb verduretes saltejades i formatge fumat... Només de pensar-hi comencem a salivar. Però és que clar, els ingredients no són qualsevol cosa. La carn és ecològica, els ous, també i tot és Km0, com a mínim quan surten del Pirineu. "Els nostres proveïdors són els nostres amics de la muntanya", diu content el Joan. "Per què hem d'anar a buscar a fora si la qualitat la tenim a casa?" pregunta amb orgull. De tota manera, són "mutants" com afirma ell mateix. Segons el públic saben adaptar-se. Al festival Esbaiola't d'Esterri d'Àneu, per exemple, van triomfar amb els seus "bikinets" i "bikinots". I amb aquesta flexibilitat, no han parat. Navarra, Madrid, València, a banda que han voltat per tot Catalunya. Esdeveniments d'empreses, trobades gastronòmiques, festivals, bodes... "Li treiem el suc" conclou Luque. Tenen tot el mes de setembre cobert. La pròxima cita són les festes del Pilar a Saragossa. Tot un repte.

A banda de la cabra que tenen al seu logo, són fàcilment reconeixibles per les taules on prendreu els ous estrellats si els trobeu en algun racó del món. Menjareu i beureu sobre una taula de planxar! La idea no va ser un excés de vermut o que la tòfona els va pujar al cap, és que un dia a casa van pensar que aquelles fustes són plegables i semblen una barra. I de pas, donen un motiu de conversa a la clientela que els dóna un ús molt més agradable que planxar. Onvaparà!

Total, que si els foodtrucks són una moda, benvinguda sigui si permet portar la gastronomia pirinenca allà on els porti la furgo. Atenció i no els deixeu passar de llarg, que el Chema i el Joan són bons ambaixadors de la terra. Es pot dir que la cosa va sobre rodes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta