Salut comença a realitzar a Lleida intervencions d'implant de vàlvules aòrtiques mitjançant catèters

REDACCIÓ
Publicat: 
16-05-2023
Actualitzat: 16-05-2023 9:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  •  Salut comença a realitzar a Lleida intervencions d'implant de vàlvules aòrtiques mitjançant catèters
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya
  •  Salut comença a realitzar a Lleida intervencions d'implant de vàlvules aòrtiques mitjançant catèters
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya

El Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha començat aquest mes de maig a implantar vàlvules aòrtiques mitjançant catèters, intervenció coneguda com a TAVI (Transcateter Aortic Valve Implantation). Els primers pacients intervinguts, el dia 5 de maig, que són una dona de 86 anys i un home de 79, s’han recuperat amb normalitat i han rebut l’alta mèdica als 4 i als 5 dies des de la intervenció, respectivament. Fins ara, les persones de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran (excepte Cerdanya) que, com ells, havien de sotmetre’s a aquesta complexa intervenció, s’havien de desplaçar a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, tot i que l’estudi previ se’l realitzaven al mateix centre lleidatà.

El TAVI està destinat a persones que requereixen l’implant d’una vàlvula aòrtica i són d’edat avançada, fràgils o tenen una contraindicació per a la cirurgia a cor obert. Els requisits que han de complir els serveis de cardiologia, els gabinets d’hemodinàmica i, molt especialment, els professionals que realitzen la tècnica, són molt exigents. Tot i amb això, el centre lleidatà ha estat autoritzat per incloure-la en la seva cartera de serveis, amb previsió de realitzar-ne entre cinquanta i seixanta cada any.

El cap de Servei de Cardiologia de l’HUAV, Fernando Worner, explica que l’alta qualificació dels professionals ha estat clau per aconseguir portar la tècnica a Lleida. Per fer-ho, apunta, “s'ha establert una Unitat Funcional amb el Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Vall Hebron, que és l’hospital de referència a Lleida per a les intervencions més complexes. A més, s'ha contractat un professional especialment qualificat en aquest tipus d'intervencionisme i s'ha format a d'altres professionals del centre tant al mateix Hospital Universitari Vall Hebron com a l’Hospital Clínico Universitario de Santiago de Compostela, referent en aquesta tècnica.”

Worner admet que “arribar a aquest punt ha requerit gairebé tres anys de planificació i feina, que s’han vist entorpits per la covid-19. Es va començar amb l’obertura de la nova sala d’hemodinàmica al 2020, i poc després es va posar en marxa el programa d'intervencionisme estructural amb procediments de menor complexitat i prevalença. Ara, l'inici de la tècnica TAVI afegeix un salt qualitatiu extraordinari a la complexitat tecnològica, que farà que més pacients de Lleida es puguin tractar al territori i que en un futur molt proper es puguin implementar d’altres tècniques d'intervencionisme estructural d’igual o major complexitat.”

En el mateix sentit, el gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, destaca que “poder realitzar una intervenció de tanta complexitat al nostre territori és molt bona notícia tant per a Lleida com per al Pirineu, ja que garanteix l’equitat territorial, alhora que ens permet minimitzar demores i evitar desplaçaments de pacients fins a Barcelona.”

L’estenosi aòrtica degenerativa és la valvulopatia més freqüent al món occidental i la seva prevalença va en augment a conseqüència de l’increment de l’esperança de vida de la població. És una malaltia progressiva que en etapes avançades condueix a la insuficiència cardíaca i fins i tot la mort, en ocasions sobtada. Quan un pacient amb estenosi aòrtica comença a presentar símptomes, la probabilitat de descompensació cardíaca augmenta i el seu pronòstic vital empitjora dràsticament. Per aquest motiu, reduir el temps d’espera global és vital.

La intervenció es fa amb el pacient sedat, però despert, sense la necessitat de realitzar cirurgia a cor obert. Es tracta d’introduir una vàlvula biològica dins del cor mitjançant un catèter a través de l’artèria femoral, per tal que aquesta realitzi la funció de la vàlvula aòrtica nativa. El període postintervenció és molt més lleu i ràpid que en una cirurgia oberta de cor.

Tot i que l’implant de la vàlvula es realitza a la sala d’hemodinàmica, el procés requereix la participació d’altres seccions del Servei de Cardiologia, especialment lesd’imatge i clínica, i la Unitat de Crítics Cardiovasculars, així com d’altres serveis de l’hospital, com Geriatria, Radiologia i Cirurgia Vascular.

El Servei de Cardiologia de l’HUAV ha rebut diversos premis de gestió. El desembre de l’any passat va ser distingit com a millor servei espanyol de cardiologia amb intervencionisme amb el premi Hospital TOP 20, que ja havia rebut anteriorment. A més, durant els últims 5 anys ha obtingut reiteradament resultats assistencials d’excel·lència al Benchmarking de la Societat Espanyola de Cardiologia.

Comparteix

També t'interessarà