Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà a les dones de 30 a 65 anys

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
26-03-2024
Actualitzat: 16-04-2024 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà a les dones de 30 a 65 anys
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya

El Departament de Salut ha ampliat el seu cribratge per al virus del papil·loma humà (VPH) a dones i persones amb coll uterí de 30 a 65 anys, amb l'objectiu de millorar la detecció d'aquesta infecció abans que es desenvolupin lesions que poden conduir al càncer de coll uterí. Amb aquesta iniciativa, Catalunya s'alinea amb altres països europeus en l'assoliment de l'estratègia mundial per a l'eliminació d'aquest càncer, liderada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'estratègia inclou la cribratge del 70% de les dones amb una prova d'alt rendiment com és la detecció del VPH, així com el tractament adequat del 90% dels casos de càncer i lesions precanceroses. Fins ara, el cribratge a Catalunya es feia amb citologia cada 3 anys, però ara s'incorpora una nova prova per detectar el VPH en dones de 30 a 65 anys.

A més, l'OMS vol que almenys el 90% de les noies estiguin vacunades contra el VPH abans dels 15 anys. Catalunya ja inclou la vacuna en el seu calendari de vacunació sistemàtica per a nens i nenes de sisè de primària.

Aquesta incorporació de la prova de VPH s'emmarca en l'actualització del Protocol de detecció precoç del càncer de coll d'úter, que es desplega en dues fases. En la primera fase, es realitza un cribratge oportunista a través dels centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) a les dones de 30 a 65 anys, mentre que en la segona fase, es passarà a un cribratge poblacional organitzat, oferint la prova proactivament a totes les dones d'aquest grup d'edat a Catalunya.

El conseller de Salut, Balcells, ha destacat que aquesta nova prova de detecció del VPH és una "bona notícia" per a la detecció precoç del càncer de coll uterí. A més, ha subratllat que l'OMS ha determinat que Europa s'adapti a aquesta nova estratègia, la qual començarà a Catalunya amb una fase oportunista el 2024 i passarà a ser poblacional el 2025.

La prova de detecció del VPH és més precisa i sensible que la citologia, permetent una reducció significativa en la incidència del càncer de coll uterí. A més, aquesta prova permet allargar els intervals de seguiment, passant de cada 3 a cada 5 anys amb total seguretat.

La primera fase del programa ja està en mvpharxa, realitzant-se un cribratge oportunista a les dones de 30 a 65 anys en els ASSIR. La segona fase, que inclou el cribratge poblacional, s'iniciarà el 2025 i es basarà en la recollida de mostres per part de les mateixes dones, amb la col·laboració de les farmàcies.

Amb aquestes mesures, Catalunya avança cap a l'eliminació del càncer de coll uterí, equiparant-se amb altres països europeus i adoptant eines de prevenció més efectives.

Comparteix

També t'interessarà