Salut incorpora noves vacunes per a infants i adolescents al calendari del 2025
El Departament de Salut, a través de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya, està ultimant els detalls del nou calendari de vacunacions previst per al 2025, que introduirà canvis significatius per adaptar-se a les necessitats actuals de la població. Entre les novetats, destaca la incorporació de la vacunació contra la tos ferina per a adolescents, la vacuna contra el rotavirus per a infants nascuts a partir de gener de 2025, i l’ampliació de la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) als nois fins als 18 anys que encara no estiguin immunitzats.
Tos ferina
Davant l’augment de casos de tos ferina observat a nivell internacional i a Catalunya, el Departament de Salut ha decidit avançar la vacunació contra aquesta malaltia als 11-12 anys. Així, es substituirà la dosi als 14 anys d'edat de la vacuna antidiftèrica i antitetànica per una dosi combinada que inclourà la protecció contra la tos ferina. Aquesta mesura es farà efectiva durant el curs escolar 2024-25, amb l'objectiu de frenar l'increment de contagis, especialment entre els joves de 10 a 14 anys.
Rotavirus
El calendari de vacunacions del 2025 també incorporarà la vacuna contra el rotavirus per a tots els infants nascuts a partir de gener d’aquell any. Aquesta vacuna, que ja va ser aprovada a nivell estatal, busca prevenir una de les principals causes de gastroenteritis aguda en menors de 5 anys, que pot provocar complicacions greus com la deshidratació severa.
VPH
Pel que fa al virus del papil·loma humà (VPH), es produirà una ampliació de la cobertura vacunal. Actualment, la vacuna s’administra a noies i nois a 6è de primària amb una pauta de dues dosis, però a partir del curs 2024-25, es passarà a una única dosi. A més, durant el 2025, es començarà a vacunar tots els nois no immunitzats nascuts entre 2007 i 2011, garantint així la protecció contra aquest virus a la franja d’edat dels 11 fins als 18 anys.
Aquestes modificacions reflecteixen el compromís del Departament de Salut per adaptar-se a les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions i la Comissió de Salut Pública del Sistema Nacional de Salut, amb l'objectiu de millorar la protecció de la població davant malalties prevenibles mitjançant la vacunació.