⏯️ Salut instal·la vinils en 90 punts de Catalunya per prevenir el suïcidi

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
12-02-2024
Actualitzat: 12-02-2024 19:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Salut instal·la vinils en 90 punts de Catalunya per prevenir el suïcidi
    Peu de foto: 
    Blanca Blay (ACN)

La campanya interpel·la l'entorn perquè demani ajuda al 061 i no deixi "caure" al pou algú amb conducta suïcida


Salut ha començat a instal·lar vinils en diferents punts de Catalunya amb missatges per conscienciar i prevenir el suïcidi. Es tracta d'una acció amb cercles negres enganxats en alguns espais de la via pública per simbolitzar el forat negre o pou en el qual es poden trobar persones amb conductes suïcides. Els cercles contenen un missatge que anima a demanar ajuda si es coneix algú que és "a punt de caure" en "el pou del suïcidi" i insta a trucar al telèfon 061/Salut Respon. A Catalunya, els episodis d'ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.

La campanya amb vinils al carrer va adreçada a l'entorn. Els vinils, de 260 cm de diàmetre, estaran presents en diferents ciutats del país durant un mes, tret d'algun punt que hi serà durant uns 15 dies. Amb aquestes instal·lacions, presents en municipis arreu de Catalunya, es vol conscienciar als familiars i a l'entorn, especialment d'homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida.

Més de 20.000 trucades en un any i mig

Entre el juny del 2022 i el desembre del 2023, és a dir en un any i mig, el telèfon 061/Salut Respon del SEM ha rebut un total de 21.392 consultes. És a dir, unes 40 trucades diàries de mitjana. La franja d'edat que més ha utilitzat aquest servei són persones d'entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

Balcells ha apuntat que malauradament el suïcidi consumat continua sent-hi de forma "important" i per això ha defensat l'aposta per "intensificar" la possibilitat que algú de l'entorn ajudi.

En aquest sentit, ha remarcat que no només es tracta de fer detecció precoç sinó també de trucar al 061 quan hi ha una idea o intent suïcida perquè "funciona" i s'activen tots els mecanismes, com ara una ambulància o facilitar atenció psiquiàtrica. "No només regula parar el cop sinó adreçar-lo als serveis assistencials", ha dit.

"El procediment és igual que en qualsevol altra emergència mèdica", ha explicat Diego Palau, director del Pla de Prevenció del Suïcidi. Així, ha assenyalat que s'envia un equip mentre es passa la trucada a un equip especialitzat que atén a la mateixa persona o els familiars. D'acord amb Palau, l'atenció telefònica redueix la situació de crisi i desbordament emocional de manera que només en un 17 o 18% dels casos cal enviar un equip in situ.

Sobre el fet que el 061 sigui de pagament, Balcells ha reconegut que no s'ha avançat "gaire" i ha dit que el tema de les operadores depèn de l'Estat i s'ha compromès a continuar treballant perquè sigui un número gratuït. Sigui com sigui, ha recalcat que el punt important és que darrere de la trucada hi hagi professionals que actuen.

Més de 600 defuncions per suïcidi

Segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, els episodis d'ideació suïcida han crescut un 16% a Catalunya en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022. Aquestes dades representen la tendència creixent d'atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023.

Amb dades provisionals, s'han identificat 1.904 episodis l'any 2023 en homes d'entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte a l'any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d'episodis registrats al Codi Risc Suïcidi. Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7.9 i 9.2 del 2011 al 2022 inclòs. De fet, Balcells ha situat aquest grup poblacional al focus. I és que mentre que les conductes suïcides en noies adolescents s'han estabilitzat durant el 2023 després d'haver-se arribat a triplicar per la pandèmia, el suïcidi continua tenint una "gran freqüència" en els homes de més de 50 anys.

D'altra banda, d'acord amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'any 2022 s'han notificat en total 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, el que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants.

Balcells ha afirmat que el Codi Risc Suïcidi que s'ha anat implementant "està funcionant" i Diego Palau ha explicat que les eines arriben més, ja que hi ha més persones que truquen amb una ideació suïcida abans d'arribar a un pas més enllà, com seria la temptativa. Amb tot, el conseller de Salut ha reconegut que els agradaria poder reduir la taxa de suïcidis consumats, un objectiu que és "una carrera de fons".

Comparteix

També t'interessarà