Sant Llorenç 'estrena' entrada

SEGREcom
21-08-2015
  • Sant Llorenç 'estrena' entrada

L'església de Sant Llorenç de Lleida ha recuperat l'accés per una portalada romànica lateral, originàriament la principal entrada a l'altar, per a ocasions especials. L'accés -que conduïa al cementiri- estava tapiat per dins des de feia dècades per evitar els actes vandàlics i des d'aquest estiu obre per a les núvies. El seu atractiu rau en el fet que és l'accés que dóna directament a l'altar, amb la qual cosa podran desfilar en línia recta des de la seua entrada al temple fins a arribar al presbiteri. Fins ara, els llocs d'entrada només permetien que fessin uns quants passos, gairebé en forma d'angle recte, de manera que molts assistents es perdien aquest moment de l'enllaç. El capellà de Sant Llorenç, mossèn Francesc Xavier Jauset, va explicar que "la porta estava tancada des de feia dècades, crec que des de la postguerra, per evitar vandalisme". No es plantegen obrir-la de forma permanent, perquè dóna a un espai pràcticament privat al qual s'accedeix a través d'una reixa. Encara que la portalada és romànica, la porta era de fusta de l'època de la postguerra "sense cap interès artístic", segons Jauset, però de tota manera va haver de restaurar-se perquè es trobava en molt mal estat.

L'església a més, és immersa en el procés de renovació de la il·luminació, malgrat que per a desesperació del capellà, el seu acabament va per a llarg. "Esperava que estigués acabada abans de l'estiu, però no ha estat possible. Ara la nova data que ens marquem és el mes de setembre, perquè ens agradaria que pogués veure-la el bisbe emèrit Joan Piris, abans de la seua marxa definitiva, però no sé si serà possible." Un dels elements que encara esperen és el programa informàtic que decideix quin dels focus que il·luminen el retaule s'encén, entre altres aspectes. Aquest projecte d'il·luminació és possible gràcies a una subvenció de la Fundació Endesa (50.000 €) i dos subvencions de la Paeria i la Diputació que aportaran 25.000 € cada una. Tanmateix, per iniciar les obres el temple es va veure obligat a demanar la col·laboració dels seus feligresos per poder començar les obres i no perdre la subvenció. Van aconseguir 100.000 € que tornaran als feligresos una vegada cobrin els ajuts.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta