Sant Sebastià reviu una festa centenària al Pont i la Seu

C.SANS / REDACCIÓ
21-01-2020
  • Sant Sebastià reviu una festa centenària al Pont i la Seu
  • Sant Sebastià reviu una festa centenària al Pont i la Seu
  • Sant Sebastià reviu una festa centenària al Pont i la Seu

La festa major d’hivern van culminar ahir a moltes ciutats i pobles lleidatans amb misses i processons en honor a sant Sebastià. La tradició al Pont de Suert es remunta a l’any 1503, quan es va crear la Confraria de Sant Sebastià després d’una epidèmia de pesta. Més de 400 confrares mantenen viva aquesta gran festa gastronòmica que té una durada de tres dies i que està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Només els homes poden participar en els dinars, que preparen mig centenar de voluntàries i serveixen nens i adolescents. Un dels punts àlgids de la celebració és la missa i la processó en honor al sant, que ahir va recórrer els carrers d’aquesta localitat.

A Castellserà, desenes de persones van omplir l’ermita dedicada al sant, on es van cantar goigs i es van repartir tres-cents panets beneïts. Dos dels veïns que es diuen Sebastià −actualmente són tres− van seguir la cerimònia a primera fila i, posteriorment, van ser els encarregats de repartir els panets mentre els assistents adoraven la relíquia del sant. I a la Seu d’Urgell, la Germandat de Sant Sebastià va celebrar els actes centrals d’aquesta festivitat amb una missa a la catedral, el repartiment de panets beneïts i l’assemblea general ordinària de la comunitat, que va servir per nomenar al nou Germà Major de la germandat durant els pròxims dos anys. Es tracta de Climent Miró, que substituirà Francesc Viaplana.

Aquest últim va anunciar que la Germandat potenciarà les activitats culturals de l’entitat a la ciutat. La voluntat, va dir, serà la de realitzar diferents sessions a les escoles de la ciutat per poder donar a conèixer l’entitat, de la qual ja formen part prop de 800 socis.

A l’acabar, va tenir lloc un dinar popular que va reunir centenars de persones.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Quins factors penses que s'haurien reforçar en la lluita contra la desigualtat de gènere?

(Totes les respostes són importants)