Sardanes a la fresca amb la Cobla Amsterdam a Balaguer

REDACCIÓ
Publicat: 
21-07-2022
Actualitzat: 21-07-2022 8:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sardanes a la fresca amb la Cobla Amsterdam a Balaguer
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Balaguer
  • Sardanes a la fresca amb la Cobla Amsterdam a Balaguer
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Balaguer

La Cobla Amsterdam, una formació provinent dels Països Baixos, oferirà aquest dissabte una ballada de sardanes a la fresca a partir de les 22h a la Plaça del Mercadal de Balaguer. La ballada s'emmarca dins dels actes de la capitalitat de Balaguer 2022, i servirà per obrir la gira que la formació holandesa durà a terme durant nou dies en terres catalanes.

Segons el president de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, Jaume Marvà, serà una actuació de gran qualitat. “Dins de la filosofia de prioritzar la qualitat de les activitats que ja fèiem vam tenir la possibilitat que la cobla Amsterdam iniciés la seva nova gira per Catalunya a Balaguer, ho vam valorar juntament amb la Paeria i ho vam trobar molt encertat”, ha dit.

L'audició de Balaguer inclourà un programa en el que destaquen dues sardanes estrenades enguany a Balaguer, ‘Sardanes al Mercadal’ de Joan Moliner i ‘Balaguer Capital de la Sardana’ de Dani Gasulla. També s’interpretarà una selecció de populars sardanes com ‘Sota el Mas Ventós’ de Jaume Bonaterra’ o ‘Pal de Paller’ de Ricard Viladesau. No hi faltaran tampoc obres d’autors contemporanis com Pau Marons, Carles Santiago o Josep Cassú en un repertori que també comptarà amb alguna sardana obligada, i una obra de Jesús Ventura, el popular compositor i periodista que va traspassar el passat mes de maig.

La Cobla Amsterdam, -originalment la Principal d'Amsterdam-, és l’única formació coblística de fora dels Països Catalans, i va néixer per la inquietud d’uns músics neerlandesos que estiuejaven a la Costa Brava, i que van quedar tan meravellats en escoltar les cobles catalanes que van decidir comprar els instruments i emportar-se’ls als Països Baixos per fundar una cobla.

Des d'aleshores han anat venint als Països Catalans amb una periodicitat bianual, excepte amb el parèntesi del covid.

La formació destaca pel seu alt nivell musical, i ha enregistrat diversos discs de música de cobla, ja siguin sardanes, música antiga adaptada o música lliure per a cobla, esdevenint una de les formacions musicals més atípiques i atrevides de la capital holandesa.

Amb més de trenta anys de trajectòria, i un equip jove i renovat, la formació neerlandesa ha planificat una gira que significarà el seu retrobament amb el públic sardanista després de les actuacions de l'estiu de 2019. La gira començarà a Balaguer aquest dissabte, i inclou actuacions a Barcelona, Blanes, el Vendrell, Castellar del Vallès o Anglès. Destaca la participació a l’Aplec de Palamós i al Festival Internacional de Cant Coral de Puig-reig.

El 2007 la cobla va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà