Set aliments que reforçaran el sistema immunològic dels nens

REDACCIÓ
30-09-2020
  • Primer pla nen petit. Arxiu

En aquests dies que han baixat les temperatures, és lògic que els pares busquem fórmules que ajudin a protegir als nostres fills de possibles refredats, grip i altres virus típics de l'època de fred. Tant de bo hi hagués un mètode infal·lible per a aconseguir que els nens no es posessin malalts!, encara que hi ha unes certes recomanacions que poden ajudar a mantenir fort el seu sistema immunitari.

Entre elles, es trobaria la pràctica d'exercici físic regular, el correcte descans i l'alimentació equilibrada, incorporant uns certs aliments que ajudin a reforçar els seus defenses. Et comptem quins haurien de ser els aliments imprescindibles en la dieta dels nostres fills en aquesta època de l'any.

Inmunonutrició: què menjar per a evitar malalties

La nutrició juga un paper fonamental en el desenvolupament i manteniment del sistema immunològic, i la seva resposta davant les diverses malalties. Al llarg dels últims anys, han estat moltes les recerques científiques realitzades sobre aquest tema, amb la finalitat de conèixer en profunditat el paper que juguen els aliments en el seu conjunt, i els nutrients que els componen, en el nostre sistema immune.

D'aquesta manera, podríem elaborar una llista dels set aliments (o grups d'aliments) imprescindibles en la dieta dels nostres fills a l'hivern, per contenir propietats i micronutrients que contribuirien a reforçar els seus defenses, o ajudar-los a recuperar-se abans de les malalties típiques d'aquesta època.

1. Fruites i verdures riques en vitamina C

Fruites com el kiwi, els cítrics (taronja, llimona, mandarina, aranja...) o els caquis, i verdures com la coliflor, el pebrot vermell, el bròcoli, les bledes i els espinacs, tenen un alt contingut en vitamina C, un micronutrient caracteritzat per potenciar el nostre sistema immune, evitar refredats i contribuir a l'alleujament dels seus símptomes.

2. Aliments amb vitamines liposolubles (A, D, E)

Segons l'estudi "Nutrients i immunitat" publicat per la Unitat de Suport Nutricional de l'Hospital Vall d'Hebron, de Barcelona, les vitamines liposolubles (A, D i E) exerceixen un paper fonamental en l'organisme, ja que ajuden a regular la resposta immunitària, estimulant la producció de cèl·lules indispensables per al correcte funcionament del sistema immune, com els leucòcits o els anticossos.

Alguns dels aliments rics en vitamina A són els tomàquets, la remolatxa, les pastanagues, els derivats lactis o els mol·luscos. Quant a la vitamina D, alguns dels aliments que no haurien de faltar en la dieta infantil són el salmó, les sardines en oli d'oliva, els cereals enriquits, els productes lactis i l'ou. Però a més, no hem d'oblidar que la llum solar és imprescindible com a font natural d'obtenció d'aquesta vitamina.

Per part seva, la vitamina E la trobem en l'alvocat, l'oli d'oliva o la fruita seca com els pipes de gira-sol, les ametlles, els cacauets o les avellanes (encara que recordem que l'AEP recomana que els menors de sis anys els consumeixin sempre mòlts o en crema, però mai sencers, pel risc d'ennuegada).

3. Aliments amb ferro

Segons els experts, el dèficit de ferro afecta la correcta funció del sistema immune, i es relaciona amb una major incidència de malalties gastrointestinals i respiratòries. Per això, és fonamental incloure aquest micronutrient en la dieta dels nens i en les quantitats recomanades, a través d'aliments com els peixos i mariscos, vegetals de fulla verda (espinacs, bledes, borratja...), carn, lactis i fruita seca.

4. Aliments amb zinc, coure i seleni

El zinc i el coure són micronutrients presents en l'organisme humà en concentracions molt petites, però amb un importantíssim paper en el manteniment de la salut, ja que exerceixen multitud d'efectes sobre les cèl·lules immunitàries. Els estudis han relacionat el dèficit d'aquests microelements amb un augment de malalties respiratòries, digestives i de la pell, així com amb un increment de les infeccions virals, bacterianes i micóticas.

Per part seva, el seleni és essencial per a mantenir una resposta immunitària correcta, i s'ha demostrat que és un potent agent enfront d'algunes infeccions víriques. Les principals fonts alimentàries d'aquests oligoelements són els peixos, crustacis i mariscos, les carns vermelles, els derivats lactis, l'ou, els pèsols i les llenties. Entre els aliments rics en seleni es troben, principalment, les nous.

5. Mel

La mel és una gran font d'energia, i un aliment amb moltes propietats nutricionals, perquè és ric en vitamines (C, B1, B2, B3, B5), àcid fòlic, minerals (fòsfor, calci, magnesi, silici, ferro, manganès, iode, zinc, or i plata)...

Si bé, oferir mel als nostres fills no els ajudarà a evitar refredats a l'hivern, els estudis han demostrat que és un excel·lent tractament per a alleujar la tos, i l'AEPap la recomana quan el nen estigui molest a causa de la tos seca que es produeix a l'inici dels catarros.
Però és important recordar que mai ha d'oferir-se mel a nens menors de dotze mesos, perquè pot contenir espores contaminades de C. botulinum i ser especialment perillosa per als bebès. A més, per ser altament cariogènica, tampoc es recomana el seu consum en menors de tres anys, i quan es prengui cal prestar especial atenció després a la higiene bucodental.

6. Iogurts naturals i lactis fermentats

Els lactobacils que podem trobar en els iogurts i en les llets fermentades, ens ajudaran a reforçar la flora intestinal i les mucoses digestives, fent que el cos processi perfectament tots els nutrients essencials per a reforçar les nostres defenses.

Des de la Societat Espanyola de Probiòtics i Prebiòtics, la doctora Ascensió Marcos recomana el consum de iogurts pels múltiples beneficis que té, encara que és important llegir molt bé l'etiquetatge i fugir d'aquells amb sucres afegits, encara que comptin amb el segell d'uns certs organismes de salut.

7. Aigua

L'aigua és la beguda més sana per a mantenir hidratat l'organisme, i és important que els nens consumeixin les quantitats diàries recomanades. A l'estiu, tots semblem tenir clara aquesta premissa per a evitar la deshidratació dels més petits, però a l'hivern l'aigua continua sent igual de necessària, a més d'un perfecte aliat per a dissoldre la mucositat i mantenir hidratada la mucosa respiratòria, protegint-la enfront de les infeccions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?