Sis assajos oberts d’abril a juliol per fer boca abans de FiraTàrrega
FiraTàrrega ha presentat la programació d’assajos oberts previs al certamen, que arrencaran el pròxim divendres 4 d’abril amb la companyia Banda Esfèrica i l’espectacle Granotes al cel, aigua a la terra! Rituals i danses de la pluja a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Major. Es tracta d’una de les propostes seleccionades pel programa Suport a la Creació 2025 i que compta amb 10.000 euros i la residència artística abans de l’estrena al setembre.
Aquest projecte participatiu al voltant de la pluja es troba a mig camí entre la poètica i l’humor amb dansa, refranys populars, documental i sons com a ingredients principals. Banda Esfèrica realitzarà tres residències amb els corresponents assajos el 15 de maig i el 24 de juliol, a banda del 4 d’abril.
El Suport a la Creació també inclou Domte de Nacho Flores, un duo de circ contemporani que es desenvolupa dins el món mitològic grec (assaig obert el 7 de juny al Reguer), i Cinemàtica de Nyamnyam, una instal·lació sobre Raymond i Isadora Duncan en col·laboració amb l’Escola Ondara. A més, en formaran part dos espectacles creats de forma bianual en el Guaret 2024-2025: Tallem!, un rodatge i projecció d’un curt en viu a càrrec de Llum de Fideu (assaig obert el 25 de juny), i Interferència 03 de Teatres de Campanya · Marc Salicrú, un espectacle de gran format amb la ciutat com a rerefons.
Per altra banda, el Guaret 2025-2026 permetrà desenvolupar els projectes Incontinuo de Kamchàtka, un gran format que apel·la a la col·lectivitat amb música local i persones migrants, i Bo de Marie de Jongh, una comèdia sobre la gentrificació i el poder. Ambdues obres encara s’estan cuinant i s’estrenaran a FiraTàrrega 2026.
El programa Hivernem també permetrà desenvolupar els projectes de Pau Masaló i Albert Chamorro d’investigació en dramatúrgia al voltant de temes com l’estètica de la guerra, en el cas de Masaló, i la necessitat històrica d’algunes persones de cobrir-se la cara en l’espai públic, pel que fa a Chamorro.
Finalment, la companyia Eléctrico 28 també estarà en residència a Tàrrega amb The place (assaig obert el 4 de juliol), que fixa el seu imaginari creatiu al voltant de Georges Pérec i que, a través d’una performance, reflexiona sobre la nostra relació amb els llocs per on passem. Es tracta d’una peça inclosa en el programa Hivernem i el projecte (Un)Common Spaces d’In Situ.
Totes aquestes co-produccions de FiraTàrrega compten amb el suport dels Còmplices de la Creació, trenta-sis institucions, equipaments i espais que acompanyen els espectacles i els fan viables econòmicament.