Sónar+D 2025, l'epicentre global de la creativitat impulsada per IA

JOSEP A. PÉREZ
Publicat: 
28-05-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Sónar+D 2025, l'epicentre global de la creativitat impulsada per IA
    Peu de foto: 
    Sónar+D

Barcelona es prepara per acollir l'edició de Sónar+D 2025, el congrés internacional que serveix de plataforma per a l'exploració de la creativitat digital en la seva intersecció amb la ciència i la tecnologia. L'esdeveniment tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 de juny al Palau de Congressos de Fira Montjuïc, en paral·lel al festival Sónar de Dia, consolidant-se com un espai de referència per a la innovació i el debat sobre el futur de la cultura i la tecnologia.

Sónar+D 2025 té com a principal objectiu inspirar, formar i connectar creadors, professionals de diverses disciplines i el públic en general. Amb més d'un centenar d'activitats, l'esdeveniment busca estimular la innovació, facilitar la creació de xarxes de contactes i visibilitzar les darreres tendències i projectes en l'àmbit de l'art digital, la música, la tecnologia i la ciència.

El congrés va dirigit a un ampli ventall de públic, incloent-hi artistes, tecnòlegs, científics, empreses del sector creatiu, emprenedors, investigadors i estudiants. La programació està dissenyada per abordar des de l'aplicació de la intel·ligència artificial en la creació artística fins a les noves formes de producció multimèdia i les implicacions ètiques del desenvolupament tecnològic. Sónar+D es posiciona com un punt de trobada per a aquells que desitgen comprendre i contribuir a la transformació digital del panorama cultural.

L'edició de 2025 de Sónar+D presenta un programa amb tres eixos temàtics principals:

IA + Creativitat; Proposa eines i enfocaments alternatius de la intel·ligència artificial en la producció artística; Imaginant el futur de les indústries creatives: Un espai per reflexionar sobre els canvis i les oportunitats en el sector; Mons per venir': Una exploració dels escenaris emergents que definiran les relacions entre tecnologia, cultura i societat.

El programa inclou fòrums interactius, taules rodones, masterclasses, conferències performatives, workshops i shows multidisciplinaris. Entre les figures convidades destaquen noms com Libby Heaney, Tega Brain, Rebecca Fiebrink, Xin Liu, Yaboihanoi, Albert.DATA i Danielle Braithwaite-Shirley.

Una de les novetats més rellevants és el retorn de Project Area, l'espai d'exposició interactiva amb més de 70 projectes de diverses organitzacions internacionals i locals. A més, s'estrena el nou Programa de Comunitats, que convida col·lectius creatius al cor de Sónar+D amb un programa dedicat a Lounge+D i quatre Community Takeovers temàtics, liderats per entitats com Barcelona Music Tech Hub i The Lumen Prize.

Més enllà de la IA, el programa s'expandeix per oferir una visió multidisciplinària, explorant temes com la sostenibilitat digital, el futurisme no binari, la terraformació, l'exploració espacial, el neurohacking i les tendències emergents a la cultura d'internet.

Sónar+D 2025 reforça les seves col·laboracions amb reconegudes entitats culturals, acadèmiques i científiques a nivell local i global, incloent el New Museum, Serpentine Gallery, Tabakalera, Barbican, Fundació Onassis, Lumen Prize, Universitat Pompeu Fabra i el Barcelona Supercomputing Centre, a més d'empreses com Ableton, AlphaTheta, Stability AI i Google DeepMind.

Les instal·lacions immersives, interactives i trencadores tenen un paper protagonista, amb el retorn de SonarMies al Pavelló Mies van der Rohe amb 'Sensitive Interfaces'. També es podrà veure 'Flors de Veu' de MELT i Maria Arnal, 'The Tide' de Mat Travizano i Marco Bressan, i 'Lux Mundi', una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que recreen la capella romànica de Sant Climent de Taüll. Finalment, W1 curates portarà a Stage+D una selecció d'obres que fusionen música i art visual.

Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà