T'agrada el vi? Et donem motius saludables per a beure'n i gaudir-lo

LLEIDACOM/ Griselda Mas i Gerard Amigó
Publicat: 
01-07-2018
Actualitzat: 01-08-2018 18:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • T'agrada el vi? Et donem motius saludables per a beure'n i gaudir-lo

Blanc, rosat, negre, verd... fa anys i panys que el vi ha estat present en totes les taules de gran part del món. De fet, els nostres ancestres n'eren molt fans, com de la cervesa. El cas és que algun benefici haurà de tenir aquesta beguda alcohòlica per sobreviure fins avui, oi? Molts estudis han demostrat que una copa de vi negre al dia pot aportar més d'un benefici. Ara bé, també hi ha especialistes en nutrició i dietètica que estan en contra del seu consum a causa dels seus nivells d'alcohol. Tant si us agrada el vi el com si no, avui us donem deu motius per beure'n.

ENFORTEIX ELS OSSOS. Un estudi de la Universitat de Tufts a Boston (EUA) va demostrar que les dones que beuen vi tenen menys possibilitats de perdre massa òssia gràcies a l'efecte positiu sobre la densitat mineral òssia. Això ha estat demostrat tant en aquesta beguda com amb la cervesa.

REDUEIX ATACS CARDÍACS. Diferents investigacions de la Universitat de Harvard (EUA) van determinar que aquelles persones que consumeixen vi en dosis moderades tenen un 30% menys de probabilitats de patir un atac de cor, a més de malalties i disfuncions cardiovasculars. 

AUGMENTA EL COLESTEROL BO. Hi ha estudis que han demostrat que una copa de vi negre al dia (no pas blanc, que la seva eficacia és menor) disminueix la concentració de plaques de greix en les artèries i augmenta els nivells de colesterol bo (o HDL). 

ÉS UN ANTIBACTERIÀ. El vi blanc i negre tenen propietats antibacterianes, a més de reduir els bacteris dels aliments. Alguns compostos presents en aquesta beguda frenen el creixement de les bactèries vinculades a les càries, així com d'altres associades a la gingivitis i els dolors de gola. Això sí! No ens passem amb la quantitat, ja que beure'n molt pot afectar a la flora intestinal. El motiu? Doncs l'alcohol, que funciona com un desinfectant. 

REDUEIX EL RISC DE CÀNCER. El vi negre ajuda a reduir el risc de patir càncer de pulmó en homes i bloqueja el creixement de les cèl·lules responsables del càncer de mama en dones. Aquesta propietat la causa el resveratrol, que frena els efectes dels estrògens (hormona femenina). Per entendre'ns, els productes químics de la pell i les llavors del raïm vermell redueixen els nivells d'estrogen i augmenten els de la testosterona en les dones premenopàusiques, reduint el risc de patir càncer de mama. A més, aquesta beguda també influeix en la reducció de la taxa de tumors intestinals en un 50% aproximadament. 

PREVÉ LA CEGUESA. Segons l'Escola Universitaria de Medicina de Washington a St. Louis (EUA) el vi negre pot parar el creixement dels vasos sanguinis que estiguin fora de control en el ull i que en causen ceguesa. El resveratrol, amb els seus components, protegeix la visió. 

ACTUA CONTRA LA DEPRESSIÓ. Les persones que beuen entre 6 i 7 gots de vi a la setmana són menys propenses a ser diagnosticades d'aquest trastorn, i fins i tot poden arribar a millorar-ne els factors de l'estil de vida. Aquestes proves van ser el resultat d'un experiment que es va realitzar a 2.600 homes i 2.800 dones d'entre 55 i 80 anys durant un període de 7 anys. 

MILLORA LA FUNCIÓ COGNITIVA. El consum controlat de vi millora el funcionament del cervell i podria arribar a millorar la demència quan siguem grans. El seu elevat nombre d'antioxidants redueix la inflamació i impedeix que les artèries s'endureixin i causin una coagulació, de manera que faciliten el reg sanguini. A més, el resveratrol ajuda a mantenir els vasos sanguinis oberts i flexibles, fet que ajudarà a mantenir un bon subministrament de sang al cervell. 

PROTEGEIX DE LES CREMADES DEL SOL. Un estudi de la Universitat de Barcelona ha demostrat que els derivats del vi i el raïm poden ajudar a reduir els efectes nocius dels raigs UV del sol. Els flavonoids del raïm i, per tant, del vi inhibeixen la formació d'espècies reactives d'oxigen (ROS) que danyen les cèl·lules de la pell.

RIC EN MINERALS. El vi aporta minerals com el liti, equilibrant del sistema nerviós, el magnesi, que redueix l'estrés, el zinc, encarregat de millorar les defenses immunitàries, el potassi i el calci.

Beure vi, com podeu veure, té diferents beneficis. Ara bé, com tota beguda alcòholica, cal controlar-ne el consum, ja que si ens passem i bevem en excés, ens pot comportar problemes de salut i fins i tot malestar.

Ep! Però també existeix la opció de beure'n sense alcohol. Sí, llegiu bé. Al nostre territori tenim tot tipus de cellers que ens ofereixen vins exquisits però, n'hi ha un d'ells, concretament la familia Torres, que ofereix, dins de la seva gamma, vins sense alcohol o desalcoholitzat. Aquest celler en distingeix entre tres tipus: el blanc, negre i rosat i tots tres coincideixen en què després del procés de fermenació, s'extreu l'alcohol sense deixar de perdre el sabor i l'aroma que els caracteritzen.

Un vi per a cada àpat

Molts de vosaltres segurament us preguntareu: quin vi és el millor per a cada àpat? Per gustos, colors però, per resoldre aquest dubte hem volgut contactar amb la Maria José del celler Vinya els Vilars, qui ens aclara una mica amb quins tipus de vins hem d'acompanyar alguns plats:

  • Caragolada: No hi ha un plat més lleidatà que uns caragols a la llauna o a la gormanta. Per aquest àpat tant de casa nostra la Maria José ens recomana el Vilars, un bon vi negre.
  • Paella: Ara que estem a l'estiu, i presta fer alguna escapadeta a la platja, una bona paella per dinar ve de gust. Per acompanyar amb l'arròs, la Maria José creu que ens anirà de meravella el vi rosat Nena.
  • Marisc o peix: Si voleu assaborejar bé una mariscada o un dels vostres peixos preferits, el vi blanc Quim n'és una bona opció. Així el menjar us sentarà la mar de bé!
  • Carn a la brasa: Per als més carnívors, quan feu una barbacoa amb els amics o la família, el millor és acompanyar-ho del seu vi negre Roble.
  • Pasta: Si sou amants de la pasta, macarrons, espaguetis, tortellinis... amb el vi Nena ho combinareu de luxe!

Ja ho veieu, el vi té els seus pros i contres però una cosa està clara: beure en moderació aporta els seus beneficis per a la salut i gaudir-lo en les menjades és el millor!

Comparteix

També t'interessarà